"Tian Ma"

A Gastrodia elata kínai neve a Tian Ma, aminek az első szótagjának jelentése, "égi". Úgy hitték az ősi Kínában, az égből érkezik a földre a gumója, amiből a virágzata nő ki. A kedves hiedelem ellenére alaposan megfigyelték a furcsa növényt, és felfedezték, hogy a növény gumói gombafonalak közt fejlődnek ki. Azonban itt megrekedtek. A 20. század modern eszközeinek segítségével leplezték le a növény titkát.
A Gastrodia elata a szaprofita orchideafélék közé tartozik. Valójában nem igazi korhadékbontó, mert nem ő dolgozza fel a növényi maradványokat, hanem az "áldozata", a gyűrűs tuskógomba Armillaria mellea. Igen, ez a furcsa orchidea - amiben nincs klorofill, így képtelen a fotoszintézisre -, egy parazita és korhadékbontó élősködője. Tuskógomba nélkül életképtelen. Gyakorlatilag a gumóinak belsejét a tuskógomba micéliuma tölti ki. Rejtély, hogyan képes átverni a tuskógombát, ami táplálja elemésztés helyett.
Amikor megérnek a gumói, vagyis elegendő tápanyagot halmoz fel benne a gomba, akkor tud virágzatot növeszteni. Virágzási ideje június-július. A virágai alig emlékeztetnek a botanikus kertekben látott virágcsodákra, kicsik és fakók. Nem a virágaiért kedvelik, gyűjtik és a 20. század második fele óta termesztik is, hanem a gumója miatt, aminek gyógyhatása van. Leginkább a fej és máj panaszok esetén használják. A nagyobbakat levesekbe főzik csirkével vagy kacsával együtt.
A természetben ritka fajnak számít, holott a tuskógomba gyakori. Az életciklusa jóval bonyolultabb, mert a picurka magjainak csírázásához egy másik gomba kell. Ha a
Mycena osmundicola fonalaival találkozott, akkor a gomba segítségével meg tud nőni akkorára, hogy felkeltse a tuskógomba figyelmét, ami a fekete rizomorfáival a talajban szerte-szét terjedve keresi a növényi áldozatait. Ha beleütközik a csalafinta orchideába, akkor felfalás helyett táplálni kezdi. Innen pedig már ismerjük a növény további sorsát.
A cikk végére beillesztettem egy videót, amin egy férfi az orchideát gyűjti. A növény helyét a fejlődő virágzat mutatta meg.


Megjegyzés: A képet innen vettem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése