Ugrás a fő tartalomra

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgomba Chlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombától Chlorophyllum rhacodes. Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még nem bukkant fel. Magyarországon a ritka kerti őzlábgomba Chlorophyllum brunneum okozhat enyhébb mérgezést. A Chlorophyllum nemzetség fajainak tönkjén nincs a nagy őzlábgombára Macrolepiota procera jellemző márványos mintázat. Erre figyeljünk oda, ahogy a színeződő húsukra is. Ha jó és ehető őzlábgombát akarunk enni, akkor maradjunk a nagy őzlábgomba gyűjtésénél. 

Megjegyzés: A kép eredetije itt látható.

Megjegyzések

 1. Ez is vörösödik, mint a piruló?

  VálaszTörlés
 2. Gáz:) Remélem, akkor határon kívül marad. Bár a zöld spórapor eléggé jó jegynek tűnik.

  VálaszTörlés
 3. Én már találtam Kecskemét környékén !!!!

  VálaszTörlés
 4. Egyértelműen
  jól megkülönböztethető arról amit mászógép is írt. Ilyen zöld lemezei nincsenek más őzlábnak. Jöjjön csak! Várjuk!

  VálaszTörlés
 5. Világos, a spórák beérése után zöldes árnyalatúak lesznek a lemezek. De előtte? Amíg zárt, dobverő alakú (és pont jó tölteni), addig hogy lehet elkülöníteni a pirulótól?

  VálaszTörlés
 6. Nálunk már megjelent a kertben ...

  VálaszTörlés
 7. Hát, messziről látszik, hogy nem ehető, de miért akarunk mindent megenni? A természet része, ne bántsd!

  VálaszTörlés
 8. Tönk: sima, nem található rajta a nagy őzlábgombához hasonló mintázat, viszonylag zömök, alján jól fejlett, kerek, lapított, földes gumó van

  VálaszTörlés
 9. Én is találtam Vas Megyében ,boszorkánykörben nőtt,feltűnt,hogy zöldes a lemeze,emiatt nem szedtem fel. Igaz kifejlett példányok voltak,ha még dobverő alakú,lehet megtévesztett volna.

  VálaszTörlés
 10. Kerti őzlábgombát egyszer láttam, de annyira nem volt őzlábgomba jellege, hogy elő kellett vennem a határozókönyvet.

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…