Ugrás a fő tartalomra

Az év gombája 2012-ben

A nagy őzlábgomba Macrolepiota procera. Közismert és népszerű a rendkívüli termete miatt. Angol neve találó, napernyő gomba. Tényleg esernyőkre emlékeztetnek a kiterült kalapú termőtestek. A fotómon látható őzlábgombát még tavaly fotóztam le az őrségi gombásztalálkozón. Különösen nagy volt, tönkje elérhette a fél méteres hosszt, míg a kalapja könnyedén megvolt 30 centi átmérőjű vagy még nagyobb. Ez egy extra nagy őzlábgomba volt, mert rendszerint kisebbek a termőtestek, de még normál méretben is a legmagasabb gombának számít. Termete miatt könnyű észrevenni, és a meghatározása sem nehéz. Ezáltal gyors sikerélményhez tudja juttatni a kezdő gombászt. A fotómon is megfigyelhető néhány fontos azonosító jegye, amilyen a barna mintás, karcsú tönk, a dupla és gyapjas gallér, ami a tönkön elmozdítható, a világos krémszínű lemezek, a kalapbőr barna pikkelyei is észrevehetők, ahogy a kiterült kalap közepén mindig megmaradó púp is. Nagyon ritkán teljesen laikus gombászok a mérgező párducgalócát őzlábgombának nézik, de a galóca fehér pettyei nem pikkelyek, és mindig letörölhetők, míg az őzlábgomba barna pikkelyei a kalapbőr részei, nem jönnek le. Az őzlábgomba rokon fajai közt akad egy nagyobb termetű mérgező faj is, a Macrolepiota venenata. Vastagabb tönkjén nincs barna minta. Bár ha kezdő gombászok vagyunk, jobban tesszük, ha az őzlábgombát is elvisszük megmutatni a piaci gombaellenőrnek, hogy ne érjen minket kellemetlen meglepetés. De az esetek többségében az ehető nagy őzlábgombára vagy a szintén ehető piruló őzlábgombára lelünk rá. A piruló nevében benne van fő tulajdonsága, hogy tényleg színeződik sérülésre a húsa. Narancspirosból vöröses majd barna lesz. Szintén jó ízű, ehető a kalapja.
Az őzlábgomba leggyakoribb elkészítési módja, hogy frissen kiterült kalapokat bepanírozva olajban megsütjük. Szintén gyakori, hogy a még dobverőre emlékeztető fiatal kalapokat megtöltik és így sütik ki.
A tönk túlságosan szívós húsú, ételkészítésre alkalmatlan. Bár megszárítva gombapor készíthető belőle, ami ételízesítőként használható.
A nagy őzlábgomba szaprofita vagyis korhadékbontó, így számos élőhely típuson megtalálható legelőktől, erdőszéleken át erdők belsejéig májustól novemberig.

Megjegyzések

 1. sziasztok,
  ma leltem ra erre a kitune blogra amit rogton meg is jegyeztem magamnak.
  nem akarok se reklamozni, se arulni semmit csupan velemeny kerni; ugyanis en is a gombakedvelok koze tartozom es mivel kb. 3 eve tortent, hogy gombaszni voltam es a segitokesz szomszedok 2 szatyor sarga gereben gombat dobattak el vellem a feltetelezet "mergezo" cimkevel; elhataroztam hogy jobban belenezek a gombavilagba. Azota is folyton gyumjtom az informaciokat es barmikor van kis szabadidom es tehetem, akkor kilepek egyet gombaszni. Tudjuk hogy ez ennel tobbet jelent ( friss levego, seta ...)
  de viszaterve, mivel meg nem mondhatom hogy ismerek abszolut midnen gombat, probaltam sajat hasznalatra egy kis adatbazist megepiteni. beletekintheto itt: http://szabolcsemod.blogspot.com/
  meg nem kerestem hova tolthetnem fel, de remelem a kepek magukrol beszelnek.
  segitene ha hozzaszolnatok tovabfejlesztes veget.
  koszi elore is a tanacsokat.

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …