Az év gombája 2012-ben

A nagy őzlábgomba Macrolepiota procera. Közismert és népszerű a rendkívüli termete miatt. Angol neve találó, napernyő gomba. Tényleg esernyőkre emlékeztetnek a kiterült kalapú termőtestek. A fotómon látható őzlábgombát még tavaly fotóztam le az őrségi gombásztalálkozón. Különösen nagy volt, tönkje elérhette a fél méteres hosszt, míg a kalapja könnyedén megvolt 30 centi átmérőjű vagy még nagyobb. Ez egy extra nagy őzlábgomba volt, mert rendszerint kisebbek a termőtestek, de még normál méretben is a legmagasabb gombának számít. Termete miatt könnyű észrevenni, és a meghatározása sem nehéz. Ezáltal gyors sikerélményhez tudja juttatni a kezdő gombászt. A fotómon is megfigyelhető néhány fontos azonosító jegye, amilyen a barna mintás, karcsú tönk, a dupla és gyapjas gallér, ami a tönkön elmozdítható, a világos krémszínű lemezek, a kalapbőr barna pikkelyei is észrevehetők, ahogy a kiterült kalap közepén mindig megmaradó púp is. Nagyon ritkán teljesen laikus gombászok a mérgező párducgalócát őzlábgombának nézik, de a galóca fehér pettyei nem pikkelyek, és mindig letörölhetők, míg az őzlábgomba barna pikkelyei a kalapbőr részei, nem jönnek le. Az őzlábgomba rokon fajai közt akad egy nagyobb termetű mérgező faj is, a Macrolepiota venenata. Vastagabb tönkjén nincs barna minta. Bár ha kezdő gombászok vagyunk, jobban tesszük, ha az őzlábgombát is elvisszük megmutatni a piaci gombaellenőrnek, hogy ne érjen minket kellemetlen meglepetés. De az esetek többségében az ehető nagy őzlábgombára vagy a szintén ehető piruló őzlábgombára lelünk rá. A piruló nevében benne van fő tulajdonsága, hogy tényleg színeződik sérülésre a húsa. Narancspirosból vöröses majd barna lesz. Szintén jó ízű, ehető a kalapja.
Az őzlábgomba leggyakoribb elkészítési módja, hogy frissen kiterült kalapokat bepanírozva olajban megsütjük. Szintén gyakori, hogy a még dobverőre emlékeztető fiatal kalapokat megtöltik és így sütik ki.
A tönk túlságosan szívós húsú, ételkészítésre alkalmatlan. Bár megszárítva gombapor készíthető belőle, ami ételízesítőként használható.
A nagy őzlábgomba szaprofita vagyis korhadékbontó, így számos élőhely típuson megtalálható legelőktől, erdőszéleken át erdők belsejéig májustól novemberig.

1 megjegyzés:

  1. sziasztok,
    ma leltem ra erre a kitune blogra amit rogton meg is jegyeztem magamnak.
    nem akarok se reklamozni, se arulni semmit csupan velemeny kerni; ugyanis en is a gombakedvelok koze tartozom es mivel kb. 3 eve tortent, hogy gombaszni voltam es a segitokesz szomszedok 2 szatyor sarga gereben gombat dobattak el vellem a feltetelezet "mergezo" cimkevel; elhataroztam hogy jobban belenezek a gombavilagba. Azota is folyton gyumjtom az informaciokat es barmikor van kis szabadidom es tehetem, akkor kilepek egyet gombaszni. Tudjuk hogy ez ennel tobbet jelent ( friss levego, seta ...)
    de viszaterve, mivel meg nem mondhatom hogy ismerek abszolut midnen gombat, probaltam sajat hasznalatra egy kis adatbazist megepiteni. beletekintheto itt: http://szabolcsemod.blogspot.com/
    meg nem kerestem hova tolthetnem fel, de remelem a kepek magukrol beszelnek.
    segitene ha hozzaszolnatok tovabfejlesztes veget.
    koszi elore is a tanacsokat.

    VálaszTörlés