Hat ok, amiért gombamániás vagyok

Az ember vágyik a biztonságot ígérő állandóságra, de hamar megtanulja, hogy az élet kiszámíthatatlan és minden változik. Azonban mindig akad kiskapu, amin átlépve meg lehet találni a nyugalom szigetét. Sokaknak hobbi, nekem az életem, a gombászat, bővebben a természetjárás. Pech, hogy civilizációnk nyersanyag igénye és az ipari termelésünk nyomán elszabadult klímaváltozás együtt elpusztítja az erdőt, de pusztulásáig van még időm, gyönyörködve járhatok benne. Sajnos a mezőt már felperzselte a klímaváltozás, egyre ritkábban van lehetőség az ott élő gombákból gyűjteni. Félre a szomorú gondolatokkal, hiszen ez egy lelkesítő bejegyzés akar lenni. Bizony, nyomós okai vannak a gombamániámnak. 

 A császárgalóca mutatja meg a legjobban, hogy a gombák termőtestei közt csodálatos szépségűek vannak. Egyszerűen nem lehet betelni velük. Engemet mindig is lenyűgözött az egyszerű forma számtalan változata. Szépségük az első ok.
 A második ok a leggyakoribb indok, amiért gombászunk: a vadon termő gombák közt kiváló ízű csemegék vannak. Nem véletlenül van a konyhapultomon nyári vargánya, sárga rókagomba és egyéb erdei gombák.
 A gombák rendszert visznek az életembe, egész éven át tartó utazásra invitálnak, ami tavasztól tavaszig tart. Kellemes érzést kelt bennem látni évről évre, ahogy egymás után teremnek a karakterfajok és mutatják az utat az időn át. Ilyen az ízletes kucsmagomba.
Gombásztárs fotójával illusztrálom a negyedik okot, ami nem más mint a zsákmányszerzés izgalma. Igen, rá lehet kapni a gombászatra, amolyan könnyű drog. Kiszámíthatatlan, így élvezetes. Ki ne örülne tucatnyi ízletes vargányának?
Az erdő. Képtelenség betelni a szépségével. Felszabadító érzés járni az öreg fák között. A lucfenyvesek különösen gyönyörűek, semmihez sem hasonlító mesevilágok. Érződik még bennük a természet ősisége, titokzatossága. Lenyűgöznek. 
Tény, hogy introvertált művészlélekként nem bánt a magány, de a gombászat örömeit jól esik megosztani a többiekkel. Az öröm, a nevetés ragadós, és a saját érzéseim megtöbbszöröződnek. A közösség gazdagít lélekben. Ez a hatodik ok.

Összefoglalva röviden a hat ok: szépség, élvezet, rend, szenvedély, misztérium, közösség.
Te miért lettél gombamániás?




3 megjegyzés:

  1. Így van, ahogy írod, csodálatos világ. Az erdő megnyugtat, a gombák izgalmasak, imádom mindkettőt.

    VálaszTörlés
  2. Nem tudom ilyen jól megfogalmazni. De elbűvölnek a színek és formák, a formagazdagság, a változatosság. Öröm megtapasztalni, hogy minden évszakban más-más meglepetést tartogat a gombavilág. Nagyon jó a vadászás izgalma, a rátalálás öröme. Jobban a természetben élek, amióta gombászom.

    VálaszTörlés
  3. Imádok gombászni!!!!!Minden évszakban más fogad az erdőben, és mindenféle állattal is lehet találkozni:mókus-ganajtúróbogár-kék nünüke-döglött borz telenyüvekkel-éppen ellő őzike....süni,harkály....és a csodálatos gombák!!!!Mindig igazi ÉLMÉNY!

    VálaszTörlés