Ugrás a fő tartalomra

Hat ok, amiért gombamániás vagyok

Az ember vágyik a biztonságot ígérő állandóságra, de hamar megtanulja, hogy az élet kiszámíthatatlan és minden változik. Azonban mindig akad kiskapu, amin átlépve meg lehet találni a nyugalom szigetét. Sokaknak hobbi, nekem az életem, a gombászat, bővebben a természetjárás. Pech, hogy civilizációnk nyersanyag igénye és az ipari termelésünk nyomán elszabadult klímaváltozás együtt elpusztítja az erdőt, de pusztulásáig van még időm, gyönyörködve járhatok benne. Sajnos a mezőt már felperzselte a klímaváltozás, egyre ritkábban van lehetőség az ott élő gombákból gyűjteni. Félre a szomorú gondolatokkal, hiszen ez egy lelkesítő bejegyzés akar lenni. Bizony, nyomós okai vannak a gombamániámnak. 

 A császárgalóca mutatja meg a legjobban, hogy a gombák termőtestei közt csodálatos szépségűek vannak. Egyszerűen nem lehet betelni velük. Engemet mindig is lenyűgözött az egyszerű forma számtalan változata. Szépségük az első ok.
 A második ok a leggyakoribb indok, amiért gombászunk: a vadon termő gombák közt kiváló ízű csemegék vannak. Nem véletlenül van a konyhapultomon nyári vargánya, sárga rókagomba és egyéb erdei gombák.
 A gombák rendszert visznek az életembe, egész éven át tartó utazásra invitálnak, ami tavasztól tavaszig tart. Kellemes érzést kelt bennem látni évről évre, ahogy egymás után teremnek a karakterfajok és mutatják az utat az időn át. Ilyen az ízletes kucsmagomba.
Gombásztárs fotójával illusztrálom a negyedik okot, ami nem más mint a zsákmányszerzés izgalma. Igen, rá lehet kapni a gombászatra, amolyan könnyű drog. Kiszámíthatatlan, így élvezetes. Ki ne örülne tucatnyi ízletes vargányának?
Az erdő. Képtelenség betelni a szépségével. Felszabadító érzés járni az öreg fák között. A lucfenyvesek különösen gyönyörűek, semmihez sem hasonlító mesevilágok. Érződik még bennük a természet ősisége, titokzatossága. Lenyűgöznek. 
Tény, hogy introvertált művészlélekként nem bánt a magány, de a gombászat örömeit jól esik megosztani a többiekkel. Az öröm, a nevetés ragadós, és a saját érzéseim megtöbbszöröződnek. A közösség gazdagít lélekben. Ez a hatodik ok.

Összefoglalva röviden a hat ok: szépség, élvezet, rend, szenvedély, misztérium, közösség.
Te miért lettél gombamániás?
Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…