Tejes és roppanó

A bejegyzés címe nem a kedvenc jégkrémemre utal, hanem a tejelőgombák két fontos tulajdonságára, a tejnedvre és a kemény, pattanva törő húsra. A gombafelismerő vetélkedő fajlistáján a két rizikén kívül még három faj képviseli a Lactarius nemzetséget. Ezeket fogom bemutatni, és egy rokonukat a galambgombák közül. Mindkét nemzetség a  galambgombafélék Russulaceae családjába tartozik. Gyakori és közismert fajok tartoznak a családba, amilyen pl. a kékhátú galambgomba Russula cyanoxantha, ízletes rizike Lactarius deliciosus. A sárgulótejű tejelőgomba, a kenyérgomba, a fehértejű keserűgomba és a földtoló galambgomba étkezési szempontból kevésbé fontosak, azonban gomba mivoltuk miatt egy gombamániás számára vonzóak.


A sárgulótejű tejelőgomba Lactarius chrysorrheus savanyú talajú tölgyeseink gyakori gombája, de égetően csípős ízű tejnedve miatt ehetetlen. Mindenre elszánt népek képesek ehetővé tenni, de mi inkább hagyjuk békén. Jellegzetes tulajdonsága, hogy a fehér tejnedve kénsárgára színeződik. Hasonlít a jó és ehető rizikékre, de a rizikék a fenyők gombapartnerei.
A kenyérgomba Lactarius volemus ugyan ehető, de nem mindenkinek ízlik. Íze enyhe, nem csípős, idősen heringszaga van. Bőséges, fehér tejnedve beszáradva megbarnul. Narancsbarna, rozsdabarna kalapja és sárgás-krémszínű lemezei sérülésre barnán foltosodnak. Savanyú talajú lomb- és fenyőerdők nem túl gyakori gombája.
A fehértejű keserűgomba Lactarius piperatus kizárólag az ínyencek gombája a gyakorisága ellenére, mert csak sütve ehető. Száraz időben is lépten-nyomon találkozhatunk vele kedvenc élőhelyein. A nagyon sűrűn álló, keskeny lemezei és csupasz termőteste segít megkülönböztetni a rokonaitól. Bőséges, fehér tejnedve nem változtatja színét. Nyersen égetően csípős ízű.
A földtoló galambgomba Russula delica fiatal termőtestei ehetők, de nem igazán csábítanak fogyasztásra. Kicsit hasonlít a fehértejű keserűgombára, de a vastag lemezei ritkábban állnak és sok köztük a félhosszú lemez, amik a kalapszélet érintik, de a tönköt nem. Tejnedve egyáltalán nincs, hiszen ő galambgomba. Meszes talajú lomb- és fenyőerdőkben nagyon gyakori.

A tejelőgombák és a galambgombák közt nincs halálosan mérgező faj, így kezdők számára jó szívvel ajánlom a családjukat. Ráadásnak tömegesen teremnek erdeinkben. Mindannyian a fák gombapartnerei. Gyakoriságuk, könnyű felismerhetőségük miatt ideális gyakorló gombák. A pattanva törő hús a galambgombafélék egyedi tulajdonsága. Kezdő gombászként szinte révületbe esve tördeltem szét az ehetetlen piros galambgomba Russula rosacea termőtesteit.

Megjegyzés: A sárgulótejű tejelőgomba, a kenyérgomba, a fehértejű keserűgomba és a földtoló galambgomba fotóinak eredeti helyét a nevükre kattintva éred el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése