Márványos pereszke vs. Mezei tölcsérgomba

A két faj közül a mezei tölcsérgomba(jobb oldali kép) Clitocybe rivulosa a fontosabb, mert muszkarin tartalma miatt kellemetlen meglepetést okozhat nekünk, ha megesszük. Sok fehéres és kisméretű tölcsérgomba van, és szintén mérgezők. Fontos megkülönböztetni őket az egészen más nemzetségbe tartozó, jó, ehető gombáktól.
A mezei tölcsérgomba kalapja 1-7cm átmérőjű. Fehéres vagy bézsszínű, gyakran viaszos foltok láthatók rajta körkörösen. A lemezei tönkre kissé lefutnak, sűrűn állnak, fehéresek. A spórapora krémfehér színű. A fehér vagy sárgásfehér húsa kalapban puha, tönkben rostos-szálas. Enyhén lisztszagú, lisztízű. Ne kóstolgassuk! A tönkje gyakran görbe. A neve utal a kedvenc élőhelyére, füves helyek gombája, de megtalálható erdőszéleken, parkokban is. Gyakorisága miatt gyakran találkozhatunk vele. Legtöbbször mezei szegfűgomba közé szedik őt és rokonságát.
A márványos pereszke
Lepista panaeola nagyobb termetű gomba, mégis hasonlít a mezei tölcsérgombára, azonban számos különbséget fedezhetünk fel köztük. A márványos pereszke "igazi" pereszke, vagyis szürkés lemezei pereszke foggal érintik a tönköt. A spórapora halvány húsrózsás színű. Halvány szürke húsa vastag, jellegzetes "pereszkés" illata van. Kalapjának széle sokáig begöngyölt, majd aláhajló. Általában szaruszínű, szürkés-barna és márványszerűen vízfoltos. A füves élőhelyek gombája. Sajnos csak közepes étkezési értékű. Nagyobb termete, erősebb illata, vastag húsa, szürkés színei segítenek megkülönböztetni a kicsi, fehéres tölcsérgombától.

Megjegyzés: A márványos pereszke és a mezei tölcsérgomba fotójának eredetijét a nevükre kattintva nézheted meg.

1 megjegyzés:

  1. találtam olyan vélhetően márványos pereszkét ami barna lemezei lefutók pereszkefogai nem voltak teljesen egyértelműek,de ugyanott a márványos pereszke mellett nőttek az illatuk is teljesen a márványosra voltak jellemzőek és a nagyságuk is ,gombavizsgáló elfogadta,de a kérdés valóban márványos ,mert nem én vittem a szakértőhöz ,én csak a választ kaptam a gomba jó,mi erről a szakértő véleménye ,előre is köszönettel és tisztelettel.

    VálaszTörlés