Nagy döggomba vs. Szürke tölcsérgomba

Kétségtelenül hasonlít egymásra a nagy döggomba(bal oldali) Entoloma sinuatum és a szürke tölcsérgomba Clitocybe nebularis. Szerencsére van egy markáns különbség köztük, hogy a szürke tölcsérgombának van a pereszkék közt az egyik legerősebb aromája; illata erőteljes, fűszeres. Főzés során illata felerősödik és ablakot kell nyitni, hogy a kényesebb gyomrúak el tudják viselni. Persze ők nem is fognak enni belőle, mert a gomba tömény aromája megtréfálhatja őket. De sokan vannak, akik pont ezért rajonganak érte. Ráadásnak nagyon gyakori őszi gombánk, lombos és fenyőerdőben egyaránt találkozhatunk vele.
A nagy döggombának dohos liszt szaga van, és az íze is hasonló. Tehát a szagával tutira nem csábíthat el minket. A másik eltérés, hogy a fehéres-sárgás lemezei a barnás-rózsaszín spóraportól hússzínűre színeződnek. Ez látható is az egyik termőtesten. A szürke tölcsérgomba spórapora fehér színű. A nagy döggomba közepes vagy nagy termőtesteket növeszt, azonban a termete ellenére a kalapjában feltűnően vékony a húsa. A nagy döggomba inkább nyár végén, kora ősszel fejleszti termőtesteit lombos erdőkben, mert melegkedvelő faj. Novemberben, amikor lépten-nyomon szürke tölcsérgombába botlunk, nagyon kicsi az esélye, hogy döggombát is találjunk. Azonban a gombák mindig képesek meglepni minket. Ezért tanuljuk meg felismerni a termőtesteiket.
További eltérés, hogy a nagy döggomba világos színű, selymes fényű kalapja idősen tompán púpos lehet, míg a szürke tölcsérgombáé többé-kevésbé tölcséres lesz. Az utóbbi kalapszíne sötétebb, a nevében is benne van, hogy zömében szürkés. Még egy plusz infó, hogy a szürke tölcsérgomba tönkre lefutó lemezei könnyen lehúzhatók.

Megjegyzés: A nagy döggomba és a szürke tölcsérgomba fotóinak eredetijét a nevükre kattintva nézheted meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése