Miért fontos az erdő a gombásznak?

Gondolhatnád rólam, hogy a Nagy Alföld dél-keleti csücskébe születve ízig-vérig pusztai gombász vagyok, és a határtalan rónaságot járom a vegetációs szezonban. Majdnem. Sajnos az aranykor véget ért a 2000-es évekkel, miután rákapcsolt a klímaváltozás és a tavaszi(!) vízhiány a nyári forrósággal együtt ütni-vágni kezdte a mezei fajokat, melyeket más csapás is sújtott, a legeltetés visszaszorulása. A pech szériából kilóg a tavalyi május, amikor a múltat idézte a bőség az extrém csapadéknak köszönhetően, ami előtt olyan szárazság volt, hogy nem hittem a szememnek. Aztán novemberben még egyszer gombatömeg lepte el a reptéri mezőt, akár csak régen, tinédzser koromban. Azonban a rónaság egyre kevesebb gombát terem. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a legkisebb liget is menedék a gombáknak és a gombásznak egyaránt. A fák kínálják a legtöbb életteret a kedvenceinknek. A fás szárú növények elképesztő szerves anyag készítők és raktárak, amik élve és halva egyaránt létfontosságúak. (A növények az élővilág termelői.)
A bejegyzés nyitóképén Kétkörösköz fákkal társuló gombái közül a legjobb ehető látható, a nyárfa-érdestinóru. Magyar nevében benne van, hogy mivel él együtt. Hegyvidéki erdőkben jelentősen bővebb a gyökérkapcsolt csemegegombák kínálata. Azonban a háztájim gombáival szeretném illusztrálni az erdő fontosságát. Ironikus, hogy a megyében nincs természetes erdő. Amit látsz mind ültetvény. Igaz, hogy a fatelepítés több évtizedes fejlődése során elindul az erdővé válás útján, de sosem érheti el, amint vágásérett lesz, letermelik. Valójában súlyosan károsodott, alig működő erdei ökoszisztéma imitációk Békés megye (tölgy)ültetvényei. Ha évek óta jársz bennük, látni kezded az aggasztó jeleket. Ezekre most nem térek ki, mert az erdei ökoszisztéma lebontóira koncentrálok a bejegyzésben. A második képen az elpusztult nyárfákon gyakori déli tőkegomba van. Faanyag fehérkorhasztó gombája, vagyis képes a cellulóz és lignin lebontására is. Kalapja egyedi aromájú, gyógyhatású táplálék.
A harmadik fotómon a közkedvelt nagy őzlábgomba szerepel. Ez már talajlakó korhadékbontó. Ha megpróbálod egyben felemelni a tönkjénél fogva, akkor az avarral együtt húzod fel a termőtestét, mivel gombafonalaival átszövi a holt növényi törmeléket, amiből táplálkozik. A gyökérkapcsolt gombákat mint például a nyárfa-érdestinóru, szinte tisztán ki tudod dönteni a helyéről. Ugyanezt próbáld meg az őzlábgombával. Nem fog menni. Ezért tönkjét késsel vágjuk el. A tönkje rostos, ehetetlen, de szárítva-porítva gombaporként felhasználható. A gombák kiváló ízesítők, sokféle étel ízvilágát fokozzák. Például én sötét trombitagombát szoktam tenni húslevesbe. Finom. A trombitagomba fákkal társul és a Béli-hegység gyertyános-bükköseiben gyűjtöm az őszi szezonban. Ha volt csapadék. Tavaly irracionálisan negatív csapadékanomália sújtotta a hegyvidéket. Porzottak a mezők, erdők. Az egyébként bő vizű Fenes-patak csak fele medrét töltötte ki.
Az erdő nagy termetű növényei, a fák sok vizet kívánnak. Kétkörösközben a folyók biztosították az extra vizet számukra. Sajnos a szabályozásukkal oly jól sikerült kiszárítani a megyét, hogy az erdő fennmaradása kétségessé vált. A talajvízszint évek óta süllyed. Onnan sem tudnak vizet venni. Az éves csapadék nem elég az erdőnek. A hosszú, forró, aszályos időszakok az eleve szomjazó fáknak még nagyobb próbatételek. Az őshonos kocsányos tölgyön látni leginkább, hogy mekkora bajban vannak a fák. Ugyan gombapartnereik igyekeznek támogatni őket, de a víz számukra is létkérdés, hiszen életfolyamataikhoz ugyanúgy szükséges. Nem véletlenül az esős időszakokban tobzódnak a termőtestek, lásd a tavalyi júliust. A termőtestek víztartalma kiemelkedően magas, 90% körüli. Nincs gomba, nincs erdő víz nélkül. A jelen nagy kérdése, hogy visszafordítható-e a kiszáradás folyamata. Egyelőre úgy néz ki, hogy az erdős-sztyepp növényzeti öv besorolásunkból kivesz az erdő a klímaváltozás hatására és marad a sztyepp. Ebben az esetben az unokák már nem találkozhatnak helyben a ligeterdők gombavilágával. Sokkal szegényebbek lesznek mint én, a jelen gombásza, és ez elszomorít.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése