Történelmi uszadékok: koleradomb

A 19. század során több kolerajárvány söpört végig a világon, melyek közül az 1831-es volt a legsúlyosabb. Olyan sokan haltak bele a szülővárosomban, hogy az elhunytakat kénytelenek voltak tömegsírokba temetni. Ezek közül az egyik a ligetben található. A fotómon a fák mögött jobb oldalon látható a dombocska, ami alatt több százan nyugszanak. Emlékhely, ahol az ember gondolkozhat a létünk visszatérő problémáiról és az azokra adott válaszainkról. A 19. században sem tudtak igazán mást javasolni a járvány megfékezésére mint a helyes táplálkozást, a tiszta ivóvizet, a tisztaságot és a nyugalom megőrzését. Ma már jól ismerjük a kolera baktériumot, tudjuk, hogyan lehet elkerülni a fertőzését. Csakis a tiszta ivóvíz a biztonságos. 
Az 1800-as években Csaba lakossága csatornázás hiányában hamar szennyvízzé változtatta a talajvizet. A kutak nem voltak elég mélyek. A fertőzött emberek a hasmenésükkel-hányásukkal szabadba engedték a kolerát. A többiek pedig a vízbe került kórokozót megitták. Villámgyorsan terjedt a lakosság körében. A kolera okozta nagy vízvesztésbe haltak bele az áldozatok. Kiszáradtak és keringésük összeomlott, akár 24 óra alatt bekövetkezhetett a halál. Rémisztő lehetett a járvány tombolása. Azonban száz év elég volt a kolera visszaszorításához. Megismertük a kórokozót, a fertőzése módját, a betegség lefolyását, és a megelőzését. Jött helyette nagyobb rettenet, az első világháború után legyengült népekre lecsapó influenza, ami spanyolnátha néven vonult be a történelembe.
A jelenlegi pandémiát vírus okozza, egy új koronavírus, amellyel most először találkozik az emberiség. Tudom, kegyetlennek tűnhet, de a jelenlegi egyedszámunkhoz mérten elég szerény veszteséget okoz. Azaz igazság, ha kétszáz millió emberrel végezne mint a középkori pestis, akkor sem esne hét milliárd alá az egyedszámunk. A 20. század háborúi, népirtásai kb. ugyanennyi emberrel végeztek. A pestis, a háborúk, a sok iszonyatos veszteség igazán felkészíthetett volna minket erre a régi/új kihívásra, amit egy kórokozó jelent. Nem ez az új koronavírus az igazán ijesztő, hanem mi magunk. Ahogy a kényelembe belehülyülve képtelenek vagyunk észszerűen viselkedni és higgadtak maradni. Oh, nem tanultunk semmit a történelemből, miközben átgyalogol rajtunk a valóság. Ez csak a kezdet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése