Becsapjuk magunkat

Ideje szembenézni a fajunk önpusztító életmódjával, mert rövid tündöklés lesz a miénk, akár a többi inváziós fajé, vagy egy vírusé, ami agresszív terjedésével megöli a gazdatestet. Amikor letelepedtek az őseink és feltörték a földet, kivágták az első erdőt, akkor ott tévútra mentünk és ellenségévé váltunk az élővilágnak. Eleve illúzió, hogy az ember képes harmóniában élni a természettel. Miként tudna, amikor kapásból a népmeséiben az erdő baljóslatú sötét rengetegként jelenik meg, vagyis fél a természeti erőktől. Nem félni kell, hanem tisztelni és élni hagyni. De nem ezt tesszük, hanem felszámoljuk. Fogyasztóként elvárjuk, hogy a pénzünkért mindent megkapjunk, amire csak vágyunk, és többségünk nem gondol bele, hogy az adott termék mibe került. Például népszerűek a fekete nyárból készült bútorok, mert őshonos és kihalóban lévő nyárfajunk faanyaga az alvórügyek csomóitól érdekes rajzolatú. Közben a fekete nyár tényleg eltűnőben van, mert élőhelyei szinte megsemmisültek a folyószabályozások idején, és hibridizálódik a telepített papírnyárakkal. Nehéz megőrizni a genetikai állományát. A médiában felkapott eset lett a tiszaugi, közben a napokban ismerősöm osztott meg képet a Kettős-Körös hullámteréből kitermelt egészséges, öreg fekete nyárakról! A szemünk előtt zajlik egy faj haláltusája, de mi csak a saját hasznunkat lessük és negédesen pofázunk a nemzeti értékekről. Annak jó helye van pénzre váltva a zsebünkben... Ugye?!?
Azt hisszük, hogy a rombolásunk nem ér el minket. Örökké tart a habzsolás. Közben elég egy vírus, hogy rettegésbe taszítson minket. Nem is tudom, hogy miként fogod ép ésszel felfogni, amikor az ökológiai katasztrófa rád rúgja az ajtót. Mert ez formálódik a pusztításunk nyomán. 

A nyitóképen a faanyag igényünk és a természetvédelmi törekvések bizarr elegyéből kikeveredő erdőgazdálkodás látszik. Az erdészet mozaikosan termeli le az erdőtagokat, és azokat szinte azonnal beveti makkal vagy csemetékkel ülteti be. Azonban a felszakított erdőtakaró nem képes egységként működni. Mindenképpen károsodik és gyengül, kiszolgáltatottá válik betegségeknek. Egyszer hallottam egy ostoba kifejezést, hogy összeomlik az erdő. Ez nem történik meg igazi erdővel. Viszont a meleg-száraz nyarak hatására a lucfenyő és feketefenyő ültetvények éppen összeomlanak a kontinensen és hazánkban is. Valamint a számtalanszor felújított, ültetvénnyé degradált tölgyes is jelentősen sérülékenyebb mint az eredeti növénytársulás. MI VAGYUNK AZ OKAI AZ ERDŐ ÖSSZEOMLÁSÁNAK. MI OKOZZUK AZ ÖKOLÓGIAI KATASZTRÓFÁT.
Ideje félned önmagadtól. Mi vagyunk a kártevők.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése