Márciusi naptár

2020 harmadik hónapja kezdődött el, régi nevein Böjtmás hava, Tavaszelő, Kikelet hava. A farsangi szezonnak vége, a húsvét előtti böjt ideje jött el. Jobb könnyű ételekkel, több zöldséggel tehermentesíteni a szervezetünket és a téli felesleget egyre több mozgással ledolgozni. A legegyszerűbb és legolcsóbb testmozgás a séta. A téli fűtési szezon még tart, így egészségesebb külterületre menni. Póstelek és Doboz-Szanazug népszerű és közeli túrázó helyek. Bár most nagy dagonya van a földutakon, de a fák között nincs sár. Én minden héten kimegyek ránézni a kedvenceimre. Lásd az eltelt időszak bejegyzéseit. Nekem mindig öröm odakint lenni. Mostantól még inkább, mert itt a meteorológiai tavasz. A csillagászati a tavaszi nap-éj egyenlőséggel kezdődik el, ami idén 20-án van. A kikelettel berobban a szabadtéri programok szezonja is, és számos nemzetközi vagy világnap hívja fel a figyelmünket fontos témákra. Én hármat tartok fontosnak.
14-én van a
Nemzetközi akciónap a gátak ellen, a folyók, a víz és az élet mellett. Ez különösen aktuális számunkra, mert román oldalon a Sebes-Köröst tározóba terelték és a Fekete-Körös egyik patakját is elképesztő méretű gátszörnnyel fogták meg. Illetve a 19. század folyószabályozása csatornákká silányította a Körösöket. Megszűntek élővizek lenni.

21-én van az Erdők nemzetközi napja. Ami annak ellenére fontos számomra, hogy nincs a megyében természetes erdő. Talán pont ezért. A másik ok, a romániai erdőirtások. Ha tarra vágják a hegyi erdőket, megszűnik a természetes víztározó, ami lassan adagolja a hegyi patakoknak a vizet, amikből később a folyóink lesznek. Az erdő elpusztítása komoly hatással van a víz körforgására.
22-én van a Víz világnapja, ami ismertebb mint a gátak elleni akciónap vagy az erdők napja és évek óta sokféle programmal készülnek rá országszerte. Tény, a víz a 21. század gyémántja. Létfontosságú. Ideje másként tekinteni a folyóinkra, élővizeinkre, vízbázisunkra, az erdőre és a természetre. Minden mindennel összefügg. Abszolút elhibázott fogyasztói szemlélettel tekinteni a világra, hogy pénzért bármit megkaphatsz. Nem. Mert eljön a nap, amikor hiába tekergeted a csapot, nem lesz víz. Jobb felkészülni a nem is oly távoli jövőre. 
Gombákat tekintve indul a kucsmagomba szezon. A hónap közepétől nyárasokban érdemes keresni a cseh kucsmagombát. Sokféle egyéb tömlősgomba is terem, például a látványos osztrák csészegomba. Régebbi képeimből raktam ki válogatást a március szépségeiről. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése