Kétkörösköz kucsmagombái

Két éve 2018-ban szerencsés volt a tavaszi szezon és hat kucsmagomba fajjal találkoztam. A metszeti képen balról a fakéreg Morchella importuna és a fattyú Morchella semilibera látható, ami pár éve még Mitrophora volt. Korábbi bejegyzésekben ezen nemzetségnéven található meg. Sajnos a fakéreg kucsmagombáról nem sikerült jó élőhelyi képet lőnöm, így ez a faj külön nem szerepel a cikkben. Azonban a faj magyar neve és metszeti fotója segít azonosítani. Évek óta meglepi a laikusokat, amikor előző évben vastagon fenyőkéreg mulccsal takart ágyásaikat áprilisban ellepi egy "fura lény". Sajnos csak egyszeri tünemény, de emlékezetes. A fakéreg kucsmagomba ugyanolyan jó, ehető, de húsz percig főzendő mint rokonai. Nagyon hasonlít rá a hegyes kucsmagomba Morchella deliciosa (régebben elata), ami inkább ligeterdőkben terem. Kellene ugyanott lennie, ahol a többieket gyűjtöm, de hegyessel még nem találkoztam Kétkörösközben. Amit annak hittem a fakéreg kucsmagomba volt. Szerencsére összetévesztésüknek nincs jelentősége. A deliciosa jelentése: finom. A kucsmagombák egyedi ízvilágú csemegék. Rendkívül népszerűek a világ gombászai körében. Hazánkban is van fesztiválja a Morchellaceae családnak, ami a járványhelyzet miatt ősszel lesz megtartva. Sajnos a kucsmagombák igazi tavaszi gombák. Ha jön eső, áprilisban indulnak be igazán. Egyelőre a szezonnyitó fajuk terem. Vele folytatom a bejegyzést.

A cseh kucsmagomba Verpa bohemica fotója idei. Ennyire korán indul. Egyedi tulajdonsága, hogy vattás belsejű tönkje a kucsma csúcsrészével van összenőve. Vizesebb talajú nyárfásokban érdemes keresni. Akár nagy tömegben is tud teremni.
A simasüvegű kucsmagomba Verpa conica (régebben digitaliformis) tudományos neve jelzi, hogy a cseh rokona, de azzal ellentétben kucsmája alig barázdált. Erre utal a magyar név. Akár a többi kucsmagomba nedves ligeterdőkben él és terem. A fotó Mályvádon készült 2018 áprilisában.
 A fattyú kucsmagomba Morchella semilibera a nyitóképen is látható, itt pedig élőhelyi fotón. Tipikusan helyben április tizedikétől szedhető méretű. Jobb állagú és ízű mint a cseh vagy a ritkább simasüvegű. Érdemes megkóstolni, de csak alapos főzés után.
 Az ízletes kucsmagomba Morchella esculenta a család emblematikus faja. Magyar neve beszédes. Ugyanolyan egyedi ízvilágú csemege mint a vargánya. Sajnos eléggé szeszélyes a termőhulláma. Alapvetően gyakori gomba, de nem könnyű rálelni és az időjárás is jelentős hatással van rá. 
A pusztai kucsmagomba Morchella steppicola süvege sokkal barázdáltabb és tönkje is több üregű. Ráadásnak nem fák között, hanem fű között terem. Valóban sztyeppi faj, keletről érkezett és jól érzi magát a löszös-agyagos talajú nyílt helyeken. Nehezen tisztítható meg barázdáltsága miatt, pedig ízletes.

Fontos: minden kucsmagombát alaposan meg kell főzni. Nyersen, nem kellően hőkezelve emésztési panaszokat okoznak.

1 megjegyzés:

  1. Kedves Andrea!
    Idén mikor érdemes először keresni a kucsmagombákat. Cikkeiben 2021-ben még nem jelentkezett "gombavadászattal". Blogja és videói etalonok számomra, élvezettel követem az újdonságokat. Köszönöm válaszát.
    Üdvözlettel, Németh Domonkos

    VálaszTörlés