Tavaszi virágok

Az eltelt napokban a #maradjotthon kampány ellenére néhányszor kimentem a szabadba megörökíteni 2020 tavaszának kibontakozását. Ennek ellenállni szinte lehetetlen. Igaz, amint kijárási tilalom lépne életbe, bolond lennék megszegni. Introvertáltként mini túráim során nem az emberek közelségét keresem, nagy ívben kerülök mindenkit és semmit sem fogdosok a kamerámon és állványán kívül. Meglepő, hogy a szociális fóbiának is lehet pozitív hozadéka. Nekem aztán nem nehéz betartanom a távolságot. De ennek ellenére leállok. Ez az új koronavírus mégis csak rosszabb a szezonális influenzánál. Ugyan meg lehet úszni enyhe tünetekkel is, de ha tüdőig lejut, mielőtt az immunrendszer legyőzné, akkor nagy a baj. Nagyon szeretek a nyílt ég alatt csatangolni, és itt a tavaszi virágpompa ideje. Azonban jövőre is lesz tavasz. Egyelőre ennyi volt 2020 kikelete.
A nyitóképet egyik városi sétám során lőttem. Csabai ház előkertjében nyílnak a szártalan kankalin hibridek.


A piros árvacsalán útszéli gyomtársulások közönséges egynyári növénye. Szinte egész évben virágzik. Magról ősszel kihajt és áttelel. Ezért tavasszal az elsők közt virágzik és a méheknek táplálékot kínál. Olyan sok nektár van ajakos virágaiban, hogy fiatalabb koromban lehúztam a szárról egyenként a virágokat, és tövüket fogaim közé csípve kiszívtam. Ez tavaszi kerti munkák közben kellemes pihentető tevékenység volt. A nagyobb beporzók mint a poszméh királynők szinte ugyanezt csinálják. Túl nagy a fejük, és hogy beférjen a virágba, és túlságosan éhesek a gyöngéd megközelítéshez, így oldalába harapva jutnak az értékes nedűhöz. 

A mezei tyúktaréj gyakori tavaszi virága Kétkörösköznek. Száraz gyepekben, erdőszéleken, városi zöldterületen is megtalálható. Bármerre mész, most könnyedén észreveheted. Picit zavarban vagyok, mert több rokona él hazánkban, és eléggé hasonlítanak egymásra. Kivétel a cseh tyúktaréj és a fiókás tyúktaréj. Azért ezeket biztosan felismerném. Mindkettő védett vadvirágunk. 

Az odvas keltike mérgező, ellenben helyben a legszebb tavaszi látványt nyújtja tömeges virágzásakor. Lila és fehér virágú tövei ezres nagyságrendben borítják tölgyültetvényeink alját. Tényleg hihetetlen, hogy ilyen szépség látható a megyében. Az ujjas keltike botanikai tanulmány alapján szintén van nálunk, de én még nem láttam csak hegyvidéken. A keltikék nemzetségében van kerti díszként ültetett faj is. Igazán különleges a Corydalis flexuosa, vagyis az égszínkék keltike, aminek magyar nevében benne van egzotikus tulajdonsága.

A salátaboglárka mindenfelé nyitja sárga virágait. Jól érzi magát városban és külterületen egyaránt. Az egyetlen a mérgező boglárkák között, amit étkezési céllal felhasználhatunk, amíg zsengék a levelei és nem virágzik. Egyébként jobb főzve fogyasztani és kis mennyiségben. Valószínűleg ínséges időszakban kerülhetett az ehető vadnövények közé a magas C-vitamin tartalma miatt.

Az orvosi tüdőfű nevét enyhe légúti panaszok kezelésére alkalmas gyógyhatásáról kapta. Pettyes tőleveiről és színváltós virágairól könnyű felismerni. Lásd a fotómon. A bimbó pirosas, a kinyílt virág liláskék.

A bogláros szellőrózsa kicsit becsapós, mert virágai hasonlítanak a salátaboglárkáéra, de nem boglárka, hanem szellőrózsa. Viszont a család szintjén rokonai egymásnak. Magasabb termetű, így látványosabbak tövei. Doboz-Szanazugban a Fekete-Körös holtága mentén többfelé láthatod és megtalálható Pósteleken is.

A védett ligeti csillagvirágot idén március másodikán fotóztam először. Mostanra az összes tő kinyílt, és a felújított ültetvény drótkerítése mentén látványos tömegben virítanak. Könnyedén észrevehető a sok kicsi kékség. Bájos növényke. Szerencsére van kertészeti céllal forgalmazott rokona, a bókoló csillagvirág. Ezt szerezd be, ha vágysz a tavasz kék csillagaira.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése