A gyilkos galóca Amanita phalloides
évente legalább egy ember halálát okozza és többeket küld intenzív
kezelésre a kórházba. Sajnos a galócák felületesen hasonlítanak a
csiperkékre. Mindketten kalapos, és lemezes termőrétegű gombák. A két
család összetévesztése életveszélybe sodorhatja a tudatlan, hobbi
gombagyűjtőt.
A fotót 2007 októberében készítettem egy az átlagosnál kisebb méretű
gyilkos galócáról, amin jól megfigyelhető a három legfontosabb
tulajdonsága: fehér lemezek, fehér gallér, fehér bocskor. Egy kicsi rész
látható a kalapjából is, ami világos zöld színű volt.
Szerencsére könnyedén felismerhető a gyilkos galóca. A hiba mindig ott
van, hogy sokan mégsem ismerik, vagy kapkodva gyűjtik a gombát és nem
figyelnek oda az árulkodó tulajdonságokra. Tehát ezek még egyszer: fehér
lemezek, gallér és bocskor.
A gombafelismerő vetélkedő fajlistáján
számos olyan faj van, amelyekkel összetéveszthető, de a tévedés
kizárva, ha a legfontosabb három tulajdonságát szem előtt tartjuk.
Ha erdőben bóklászva rálelünk, szintén ezek alapján tudjuk azonosítani. Bár a fehér galóca Amanita verna is galléros, bocskoros, de ezt sem fogjuk leszedni és megenni, mert szintén halálosan mérgező!
A csiperkéknek színes lemezeik vannak, rózsaszínből váltanak barnára. A
nagyon fiatal, még zárt kalapú termőtestek lemezei egyes fajoknál
piszkosfehér színűek. Ilyen például az erdőszéli csiperke Agaricus arvensis.
A gyilkos galóca lemezei mindig fehérek. A csiperkék is gallérosak, de
a gyilkos galócának van még egy szembetűnő tulajdonsága, a nagyméretű
bocskora. Ezért kell tövestül felvenni a gombát, hogy minden része
látható legyen. Az avarban mélyen ülő galócánál rejtve maradhat a
bocskor, ha csak levágjuk a termőtestet.
A gyilkos galóca másik "rossz" tulajdonsága, hogy változatos színű a
kalapja: fehér, halvány sárga, világoszöld, sötét zöldesbarna egyaránt
lehet. A zöld kalapú termőtestek leginkább a galambgombákkal
téveszthetők össze, hiszen ezeknek a lemezei és tönkje gyakran fehérek,
azonban sosincs gallérjuk és bocskoruk. Ráadásnak a húsuk legtöbbször
kemény és pattanva törik. A galócáké puha és vizenyős.
Időnként előfordul, hogy a galóca gallérja hiányzik, mert leette egy
csiga, a bocskora pedig leszakad, amikor kihúzzuk, de azért a
kalapszíne, a sűrű és szabadon álló lemezei, a finoman márványmintás
tönkje, az enyhe szaga, ami engemet krumplira emlékeztet, továbbra is
felismerhetővé teszi.
A még tojás alakú galócát pöfetegnek vélhetjük, de kettévágva(kép) jól látható a kalap, a lemezek és a tönk is.
A többi Amanita fajtól, amik szerepelnek a listán, könnyedén megkülönböztethetjük.
A citromgalócának A. citrina, a párducgalócának A. pantherina, és a piruló galócának A. rubescens pettyes, vagyis szakadozott burokmaradványokkal díszített a kalapja és nincs bocskora.
A szürke selyemgombának A. vaginata nincs gallérja és bordás a kalapszéle.
Sajnos a gyilkos galóca mindig örökzöld témája lesz a blognak, hiszen
sokan megfeledkeznek az óvatosságról, és gyakran bevizsgáltatni sem
viszik el a maguk szedte gombát. Pedig jobb körültekintőnek lenni mint
intenzív osztályon kikötni. Ne feledjük, a gyilkos galóca nem véletlenül
viseli a nevében a gyilkos jelzőt!
Ugyan külsőre hasonlók, de más élőhelyet kedvelnek. A redős papsapkagomba Gyromitra esculenta savanyú talajú fenyvesekben él. A vörösbarna papsapkagomba Gyromitra fastigiata
meszes talajú lomberdők, leginkább tölgyesek lakója. Mindketten
tavasszal növesztik a termőtesteiket. Ritkán ősszel is találkozhatunk
velük.
A redős papsapkagomba süvege agyvelőszerűen ráncolt, a vörösbarnáé
inkább gyűrt lapokból összenőtt, és az ő tönkje hosszirányban vastagon
bordázott. A termőteste nagyobb méretű mint a redősé. Ezért nevezik
nagy papsapkagombának is.
Élőben az összetévesztésüknek nincs jelentősége, mert egyiket se fogjuk
leszedni és hazavinni. Méreganyaguk a giromitrin, ami ugyan vízben jól
oldódik, de hiába is forrázzuk le a gombát és öntjük le róla a vizet,
valamennyi méreganyag marad benne. Nem érdemes kísérletezned a
papsapkagombákkal, mert egy enyhébb mérgezéstől is alaposan
megijedhetsz.
A tavaszi papsapkagombákat leginkább kucsmagombáknak vélik, és ezért
szedik le őket. Azonban a kucsmagombák termőteste egyszerűbb
szerkezetű, kettévágva sose találunk bennük egynél több üreget. A
vetélkedő fajlistáján szintén szereplő cseh kucsmagomba hasonlít a redős papsapkagombára.
Megjegyzés: A redős papsapkagomba és a vörösbarna papsapkagomba fotójának eredeti helyét a nevükre kattintva éred el.
A sötét "csúf" tejelőgomba Lactarius turpis az "erő sötét oldalát" képviseli a gombák közt. Közismert veszélyes gomba a gyilkos galóca Amanita phalloides,
mert tényleg halálosan mérgező a fő méreganyaga, az amatoxin. Azonban a
csúnyácska sötét tejelőgomba is rejteget magában egy szerves
vegyületet, ami hosszútávon fejti ki hatását. Ez a necatorin, ami egy
mutagén, vagyis a sejtosztódás során károsítja a DNS-t, spontán
mutációkra készteti. Minél több a mutáció, annál nagyobb a
valószínűsége, hogy kialakul a kóros sejtosztódás, vagyis a rák.
Az északi országok fenyőerdőiben gyakoriak a tejelőgombák, így a sötét
tejelőgomba is. Hiába csípős és kesernyés, sózott gombaként és
gombasavanyaként sokáig rendkívül népszerű "csemegegomba" volt
Finnországban, Oroszországban. Pár évtizede fedezték fel a necatorint és
mutatták ki romboló hatását. Azóta mérgező gombának számít a sötét
tejelőgomba. Szerencsére előkészítés nélkül ehetetlen. Az égetően csípős
íze garantáltan letöri az étvágyat.
Megjegyzés: A gomba fotóját innen vettem át.
A "mérgező őzlábgomba" Chlorophyllum molybdites
melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki,
azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a
klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne
örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombától Chlorophyllum rhacodes. Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges
tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az
érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan
korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők
belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas
boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor
megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás
döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még nem bukkant fel.
Magyarországon a ritka kerti őzlábgomba Chlorophyllum brunneum okozhat enyhébb mérgezést. A Chlorophyllum nemzetség fajainak tönkjén nincs a nagy őzlábgombára Macrolepiota procera jellemző
márványos mintázat. Erre figyeljünk oda, ahogy a színeződő húsukra is.
Ha jó és ehető őzlábgombát akarunk enni, akkor maradjunk a nagy
őzlábgomba gyűjtésénél.
Megjegyzés: A kép eredetije itt látható.
A mérges pókhálósgomba Cortinarius orellanus nemzetségének egyik legveszélyesebb faja. Az 1950-es években okozott tömeges mérgezést
Lengyelországban, amikor 100 emberből 10 belehalt a veseelégtelenségbe.
Pár évvel később azonosították a mérgezést okozó vegyületét, az
orellanint. Lassan hat, felhalmozódik a szervezetben, és a mérgezés
tünetei 2-17 nap múlva jelentkeznek. Kezdetben influenza fertőzésre
emlékeztetők a tünetek: hidegrázás, ízületi- és izomfájás, fejfájás,
magas láz. Aztán jönnek a vesekárosodást jelző fenyegetőbb jelek:
szomjúság, gyakori vizelés, vesetájéki fájdalom, egyre kevesebb vizelet.
Szerencsére a mérges pókhálósgomba és hasonlóan "veszélyes" rokonai kevésbé csábítóak, és jellegzetes
tulajdonságaik alapján könnyen felismerhetőek. A legfontosabb közös tulajdonságuk a nemzetség nevét adó
"pókháló", ami a részleges burok (vélum) pókhálószerű szálai. A fiatal termőtesteken
feltűnőbb, az idősebbeken általában a tönkön figyelhető meg. A barna
spórapor, ami szintén fontos közös jegy, sokszor megfesti a szálakat. Sajnos a mérges pókhálósgomba
sárgás véluma múlékony, csak nagyon fiatal termőtesteken látható.
Azonban a ritkán álló, vastag, narancsvöröses majd rozsdabarnás lemezei
és vörösesbarnás, gyakran tompán púpos, nemezes kalapja jellegzetes vonásai.
Melegkedvelő gomba. A savanyú talajú lomberdőinkben terem júliustól
októberig. Nem túl gyakori. Ha mégis rálelnénk, ne tapossuk el, inkább
fotózzuk le!
Kiegészítés: A pókhálósgombákkal gyakran találkozhatunk erdei túráink során, de elég
nehéz kiigazodni a látszólag egyforma gombák közt. Nekem se menne egyből
a felismerésük. Persze vannak feltűnő (általában ritka) pókhálósgombák
is, ilyen például a sötétlila C. violaceus, ami ehető, de ritkasága miatt feltétlenül kímélendő.
Megjegyzés: A képet innen vettem.
A begöngyöltszélű cölöpgomba Paxillus involutus távoli rokona a tinóruknak. A Boletales rendbe meglepő gombacsaládok tartoznak, nemcsak a cölöpgombafélék és a közismert tinórufélék, hanem a nyálkásgombafélék,
az áltriflafélék is. A cölöpgombafélék közt nincs ehető faj. Hazánkban
az egyik leggyakoribb gomba a begöngyöltszélű cölöpgomba. Városi
parkokban, fasorokban is boldogan terem nedves, meleg időszakban.
Tömeges megjelenése, és szabvány kalapos gomba kinézete miatt számos
ember fejében megjelenik a gondolat, hogy esetleg ehető az előtte lévő
sok-sok gomba. Nem, nem ehető. Trükkös módon mérgezi meg az embert, mert
nem közvetlenül ható méreganyaga van, hanem az egyik gombafehérjéje
okoz többszöri fogyasztás után súlyos allergiás reakciót. Ez akár
halállal is végződhet. Ezért kerülendő gomba a begöngyöltszélű
cölöpgomba. Nagyon jellegzetes tulajdonsága, hogy fogdosásra minden
része barnán foltosodik, a másik pedig, hogy a lemezei lehúzhatók, akár a
tinóruk csöves termőrétege.
Megjegyzés: A képet innen vettem át.
A retekszagú kígyógomba Mycena pura szintén rajta van a gombafelismerő vetélkedő fajlistáján. Elméletileg összetéveszthető a szürkéslila pereszkével(adatlap) Lepista sordida és lilatönkű pereszkével(adatlap) Lepista personata.
Azonban a netről letöltött fotóján tipikus termőtestei láthatók, amik
egészen más jellegűek mint a pereszkéké. Bár a szürkéslila pereszke egy
kisebb termetű faj a családján belül, de élőben összehasonlítva a
retekszagú kígyógombával, a kígyógombát leleplezné a nevében is benne
lévő tulajdonsága, a feltűnő retekszag. Az íze is a retekre emlékeztet,
de erősen kétlem, hogy bárki étvágygerjesztőnek találná a szemnek szép,
de gyomornak kellemetlen gombácskát. A muszkarin tartalma miatt mérgező gomba.
A retekszagú kígyógomba lilásrózsás, halvány lila színű termőtesteivel
lomb- és fenyőerdőben egyaránt találkozhatunk júniustól novemberig.
Gyakorisága miatt sokszor rálelünk. Felvéve és szétszedve egy
termőtestét észrevehetjük, hogy a húsa vékony, puha és vizenyős. A
kedvelt és tömegesen gyűjtött pereszkék húsa rugalmas, vastag, jó ízű,
illatos vagy már-már orrba vágóan aromás mint a szürke tölcsérpereszkéé Clitocybe nebularis.
A lilatönkű pereszke(kép)
a legelők, rétek gombája, de füves erdőszéleken, parkokban lombos fák
alatt is találkozhatunk vele. Feltűnő méretű, vastag húsú, pereszkés
illatú és ízű, jó étkezési gomba. Kedvenc élőhelyein nagyon nagy
tömegben fejleszti termőtesteit. Világosbarna kalapjáról, fehéres vagy
világos kalapszínű, pereszkefogas lemezeiről, és a lila színű tönkjéről
könnyedén felismerjük.
A szürkéslila pereszke(kép)
szintén ehető, de nincs gasztronómiai értéke. A sűrű, sápadt lila,
pereszkefoggal lefutó lemezei jelentősen eltérnek a retekszagú
kígyógomba széles, ritkán álló, tönkhöz nőtt vagy szabadon álló,
kezdetben lilásrózsás majd szürkésfehérre fakuló lemezeitől. A foggal
lefutó lemezről itt találtam ábrát. Talán így már jobban érthető, hogy miért olyan jellegzetes tulajdonság a pereszkéknél.
Megjegyzés: A retekszagú kígyógomba fotóját innen vettem.
A kerti susulyka Inocybe rimosa
a kisebb termetű mérgező gombák közé tartozik. Legfontosabb
méreganyaga a muszkarin egy neurotoxin, ami a paraszimpatikus
idegrendszere hat. Ezért kellemetlen mérgezést okozhat, a vérnyomást
lecsökkentheti vészes mértékben. Szerencsére a tünetek hamar
jelentkeznek és ritkán okoz halált. Azonban senki sem szeret
megrémülni, így fontos felismerni a látszólag olyan kis semmilyen,
egyszerű kerti susulykát. Ez azért is szükséges, mert a vetélkedő fajlistáján szereplő többi faj közül összetéveszthető a feltételesen ehető kerti tintagombával(adatlap) és az enyhén mérgező feketedő nedűgombával(adatlap). Ezeknél sokkal fontosabb - nem is értem, hogy miért nincs a gombák közt -, a kiváló csemegegombával, a mezei szegfűgombával(adatlap) való összetéveszthetősége, amit sokan szeretnek és nagy mennyiségben gyűjtik.
A kerti susulyka(adatlap)
jellegzetes tulajdonságai: az okkeres, barnás kalapja sugarasan
selymes-szálas. A kalap közepén kiterülése után is megmarad a púpocska.
Idősen a kalapszél elég gyakran behasadozik. Sűrűn álló, kezdetben
fakósárga lemezei később olívbarna színűek, élük fehéres. Húsa vékony,
törékeny a kalapban, tönkben szálas, fehéres színű, spermaszagú, vagyis
nincs jó illata, és nincs különösebb íze.
A susulyka normál esetben nem is csábít fogyasztásra, de mezei
szegfűgomba gyűjtése közben kosarunkba kerülhet, ha nem figyelünk a
szegfűgomba rendkívül jellegzetes tulajdonságaira. Ezeket javasolt
ugyanúgy megjegyezni mint a gyilkos galócáét(kép),
amik a fehér lemezek, fehér gallér, fehér bocskor, ritkán teljesen
fehér termőtest, de a kalap általában zöldes-barnás színű.
A mezei szegfűgomba(kép)
világos barna gombácska, aminek ritkán álló, széles lemezei, szívós,
rostos húsú karcsú tönkje, és rendkívül kellemes, fűszeres illata van,
ami tényleg emlékeztet a szegfűszegére. Amikor gyűjtöm, minden egyes
gombácskát egyenként nézek meg, és ellenőrzöm a lemezeket, az illatot és
a tönköt, ami ha nehezen szakad el, akkor egy szegfűgomba tulajdonság
kipipálva. Ehhez társul a jó illat, valamint a ritkán álló lemezek.
Sosem szedtem más gombát a szegfűgombák közé. Pláne nem raktam susulykát
a kosaramba.
A kerti tintagomba(kép)
szintén kisebb termetű gomba. Legtöbbször seregesen, tömegben
fejleszti rövid életű termőtesteit. Kalapja inkább tojás alakú,
felületét letörölhető csillámok, korpák fedik. Kalapszéle majdnem a
kalap közepéig erősen bordázott. A lemezei eleinte fehérek, de gyorsan
szürkésbarnák, majd feketék lesznek és elfolyósodnak. Csoportos
megjelenése, csillámló, korpás, és erősen bordázott kalapja miatt
könnyedén felismerhető. Amíg világosak a lemezei, addig érdemes
leszedni, de azonnal el is kell készíteni. Megevése után 72 óráig nem
javasolt alkoholt inni, mert a benne lévő coprin nevű vegyület gátolja
az alkohol lebomlását és acetaldehid mérgezést okoz.
A tintagombák közül a legjobb faj, amit termesztenek is, a gyapjas tintagomba(írásom).
A feketedő nedűgombával(kép)
a reptéri mezőn találkoztam többször is. Szép, élénk narancspiros
színű gomba, ami sérülésre megfeketedik. Az idős termőtestek is inkább
feketék mint pirosak. A színe és a színváltozása jól azonosítja.
Azonban jobb békén hagyni, mert enyhén mérgező, megcsiklandozza az
emésztőrendszert.
Megjegyzés: A kerti susulyka fotóját innen vettem át.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése