A vörös élesztő Monascus purpureus magyar neve megtévesztő, mert nem rokona az élesztőnek Saccharomyces cerevisiae, amivel a süteményeinket kelesztjük. Annyi közös van bennük, hogy mindketten a tömlősgombák Ascomycota
törzsébe tartoznak, és a vörös élesztőt szintén felhasználják az
élelmiszeriparban. A Távol-Keleten évszázadok óta ismert színezék és
gyógyszer. Hazánkban is megjelent a "vörös rizs", ami a színét a rajta
lévő gombának köszönheti. A gomba többféle bioaktív vegyületet termel,
melyek közül a legfontosabb a lovasztatin, amiről olvashattál a késői
laskagombánál is. Ugyanez a vegyület van némelyik koleszterinszint
csökkentő gyógyszerben. A vörös rizs hatóanyag tartalma mindig kérdéses,
így nem lehet állandó orvosságként használni. Ellenben különleges
köretnek ideális.
Megjegyzés: A képet innen vettem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése