Élesztő pirosban

A vörös élesztő Monascus purpureus magyar neve megtévesztő, mert nem rokona az élesztőnek Saccharomyces cerevisiae, amivel a süteményeinket kelesztjük. Annyi közös van bennük, hogy mindketten a tömlősgombák Ascomycota törzsébe tartoznak, és a vörös élesztőt szintén felhasználják az élelmiszeriparban. A Távol-Keleten évszázadok óta ismert színezék és gyógyszer. Hazánkban is megjelent a "vörös rizs", ami a színét a rajta lévő gombának köszönheti. A gomba többféle bioaktív vegyületet termel, melyek közül a legfontosabb a lovasztatin, amiről olvashattál a késői laskagombánál is. Ugyanez a vegyület van némelyik koleszterinszint csökkentő gyógyszerben. A vörös rizs hatóanyag tartalma mindig kérdéses, így nem lehet állandó orvosságként használni. Ellenben különleges köretnek ideális.

Megjegyzés: A képet innen vettem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése