Ugrás a fő tartalomra

Csúnyácska, de nagyon hasznos

Az osztott pöfeteg Pisolithus arhizus vagy Pisolithus tinctorius magyar neve kissé megtévesztő, mert az áltriflák rokona. Az áltriflafélék Sclerodermataceae családjába tartozik a nemzetsége. A típusfaj az osztott pöfeteg, aminek a hasonmása a többi Pisolithus. A hasonlóság ellenére mind külön faj.
Az osztott pöfeteg magyar neve a belsejét fiatalon kitöltő, borsóméretű spóratartókra utal. A spórák érése felülről indul meg. Ez látható a kettévágott termőtesten, felül már a spórák barna tömege van, de alul még ott vannak a sárga, éretlen spóratartók is, amiket körülvesz egy tintaszerű anyag. A teljesen érett termőtest szétesik, a barna spórákat elhordja a szél, de a termőtest nyele sokáig megmarad. A töredezett, öreg termőtest csúnyácska látvány, és hasonlít az állati ürülékre. Ezért ne lepődjünk meg, ha egyes amerikai gombász honlapokon „kutyagumi” gombának nevezik.
A külsejénél fontosabbak benső értékei. Gyökérkapcsolt gomba, szolgáltatásait szinte mindegyik növénynek felajánlja, akivel találkozik. Elsősorban fenyőkkel és eukaliptuszokkal társul, de tényleg kész bármelyik növénynek segíteni. Kissé erőszakos társulási vágya miatt az erdészek kedvence. A facsemeték jobban fejlődnek, ha gyökérzetükön ott van az osztott pöfeteg micéliuma. Az ipari szennyezések miatt az erdőtalajok savanyodnak, de az osztott pöfeteg pont a nehéz terepet kedveli, savanyú homoktalajokon pionír gombafaj. Ezért az erdészek komolyan bíznak benne, és a többi szívósabb gyökérkapcsolt gombában is. Kutatások bizonyítják, hogy a gyökérkapcsolt gombával együtt élő facsemete jobban fejlődik, a parazita gombákkal szemben ellenállóbb. Kíváncsi vagyok, hogy hazánkban mennyire elterjedt a „gombás” facsemeték telepítése. Ennek utána fogok nézni.
Az osztott pöfeteg másik jó tulajdonsága, ami az ember esztétikai érzékét kényezteti, hogy gyapjúfestésre használható. Erre utal a sokadik angol neve, festőlabda. Érdemes meglátogatni a linkelt honlapot, mert bemutatja, hogy micsoda színeket lehet kihozni a gombákból.
Remélem, sikerült bebizonyítanom az állításomat, hogy az osztott pöfeteg a csúnyasága ellenére nagyon hasznos gomba.

Megjegyzés: A képet innen vettem.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …