Ugrás a fő tartalomra

Mire számítok?

Tegnap 15-20mm eső esett, így a Viharsarokban ideális gombanövesztő helyzet alakult ki. Ugyan múlt vasárnap még csak néhány korhadékbontó fajt figyelhettem meg, és egy kilapított nyárfa-érdestinóru felett kesereghettem, de a mostani hétvégén egészen más lesz a helyzet.
Kedd délután egy kerti rétgomba nőtt ki a kertemben, ami jól jelzi, hogy mennyire tetszik a gombáknak a májusi időjárás. Tehát számítok rá, hogy pár napon belül megjelennek a csiperkék, a mezei szegfűgomba, és újabb termőtesteket növeszt a nyárfa-érdestinóru
Leccinum duriusculum.
A fotómon látható fiatal érdestinórukat pár éve örökítettem meg egy felhős, augusztusi napon az egyik Békéscsaba melletti nyárfatelepítésben. A nyárfa-érdestinóru nevében is benne van, hogy kizárólag a nyárfával társul, annak gombapartnere. Könnyen felismerhető gomba, egyrészt a nyárfa, másrészt a pikkelykékkel díszített tönkje miatt. A csöves termőrétege, ami fiatalon fehéres krémszínű, idősen szürkés, egyértelműen mutatja, hogy tinóru. Kalapja barna, szürkésbarna színű. Húsa a kalapban gyorsan puhul, a tönkben kemény marad. A tönk alja kékes-zöldes, ez természetes nála, nem kell furcsállni. A fehér húsa, a többi érdestinóruhoz hasonlóan, színeződik. Sérülésre előbb rózsaszínű, majd szürkésfekete lesz. A színváltozás ártalmatlan jelenség, nem befolyásolja a gomba gasztronómiai értékét. A nyárfa-érdestinóru enyhe ízű, jó étkezési gomba. Ráadásnak a kezdők is könnyedén felismerhetik az ismertetőjegyei alapján.
A könnyű azonosítása ellenére őt és a többi gombánkat is mutassuk meg szakellenőrnek! Sose szedjük vegyesen a biztosan felismert tinórut és az ismeretlen lemezes gombákat. A tinóruk közt csak gyomorrontást okozó fajok vannak, de a lemezesek közt ott van a gyilkos galóca. Legyünk körültekintők, hallgassunk a szakellenőrre, mert még egy szimpla gombamérgezés is eredményezhet tartós gombaundort, ami figyelembe véve a gombák gasztronómiai értékét, igazi sorscsapás lenne. Bármennyire hihetetlen, de sose ment a hasam gombától. Egyszerűen tanultam a profitól, és minden érzékszervemet használom gombászat során. A türelem és a figyelem az örömteli gombászat két jó barátja. Ne féljünk a gombáktól, inkább segítőink ők mint ellenségeink.
Miután megfogadtátok jó tanácsaimat, menjetek gombászni! Lehet hozzám is csatlakozni, szívesen megmutatom a kedvenceimet.

Megjegyzések

 1. tavaszi tergomba, a tegnap kislanyommal vasarolni indultunk es a Cora nyirt gyepen rengeteg, ugy gondolom tavaszi retgombat lathattunk. a legjobb kep amit talaltam hogy hasonlitson is arra amit lattunk ez lenne: http://www.wildaboutbritain.co.uk/pictures/showphoto.php/photo/59218
  sargas kalap, oregsegtol mar repedezo, sima borszeru, lemezei fustos barnak, suruk, tonkje ureges , sargas, torekeny. husa ugyszinten torekeny, sargas, vekony. ami viszont szagat illeti egeszen kellemes gombaszagu volt. tudtommal a tavaszi retgomba lisztszagu kellene legyen. tevesen azonositottam volna?

  VálaszTörlés
 2. Szia!
  http://gombaklub.blogspot.com/2012/05/vilagok-talalkozasa.html
  Kattints rá a képre és felugrik eredeti méretben. A tenyeremen egy kerti rétgomba van. A tavaszi "hasonmása". Mostanában itt ez a faj nagyon gyakori, még a kertemben is előjött. :-) Ehető, de nem igazán ízletes, mert időnként kesernyés lehet. Neki fűszeresebb illata van. Jópofa gombácskák a rétgombák, étkezési értékük ellenére kedvelem a nemzetségüket.
  Üdv,
  Andrea

  VálaszTörlés
 3. szia,
  valo igaz a ketto "egy es ugyanaz" a gomba, allitolag a szag az ami el kene oket kulonitse.
  viszont ujra kerdem: se nem fuszeres se nem liszt szagu nem volt, hanem teljesen kellemes gombaszagu.
  megtortenhet hogy mast lett volna?
  udv
  szabolcs

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia!
   Az Agrocybe nemzetségbe kb. 100 faj tartozik, és világszerte elterjedtek. Könnyen lehet, hogy a tavaszi és kerti után egy harmadikkal találkoztál.
   Üdv,
   Andrea

   Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …