A szezonnyitó cseh kucsmagomba

A cseh kucsmagombát Verpa bohemica 2007 márciusában láttam először, és azóta évről évre többször fotóztam, és 2017-ig lelkesen gyűjtöttem. A nyitóképet 2016. március 28-án készítettem a kedves kis nyárfa-ligetemben, amit túl sok gombásztárssal osztottam meg, amiből okultam. Erről majd külön írok, hogy az etikus gombászatot hogyan pöcköli félre a zsákmányszerzés állati mohósága. Ezen most nem rugózok, túl rövid az életem ahhoz, hogy fölöslegesen keserítsem a szívemet. De azért értsd meg, hogy nyomós oka van annak, hogy a gombászok nem adják meg a lakcímeiket, ugyanis az emberek fékezhetetlenek, nem tudnak mértéket tartani és amit már ketten ismernek erdőrészt, nos, megtapasztaltam, ott a következő gombaszezonban már egy tömeg fog átvonulni a kedvenceinknek esélyt sem hagyva a spóraszóró termőtestek beérlelésére. Sajnos a rövid távú haszon sokkal fontosabb a többség számára mint a hosszútávú fennmaradás. Ez azért olyan lecke volt, ami szíven ütött. Viszont nem tántorított el attól, hogy az elveimet megtartsam, és soha, de soha sem sepregetek, illetve mindig hagyok másnak is gombákat! Soha nem tarolok, és a bébi vagy idős termőtesteket nem szedem fel. Vigyázok az élőhelyre és óvatosan járom. Ez a minimum. 
A legkedvesebb fotómat a faj termőtestéről 2018. március 30-án készítettem. Nem beállított kép, a gomba valóban az ibolya mellett volt. Csak a nyárfa avart sepertem félre, amit aztán visszahúztam fotózás után. Sosem sepregettem a gyűjtés okán a ligetben, hiszen eső és meleg hatására mindig feljönnek az avar fölé a cseh kucsmagombák! Hiszen spórázni akarnak és az avar alatt annak aztán semmi értelme. Amikor megnyúlt a tönkjük, már láthatóvá is válnak és könnyű a gyűjtésük. Bár ekkor is javasolt óvatosan járni és figyelni a kisebb termőtesteket, amik még nem nőttek meg, mert nem egyszerre jönnek fel. Ahogyan tapasztaltam, két-három hétig is tart a termőhulláma az első szedhető példányoktól az utolsókig. 
Szintén 2018-as fotó, hat nappal korábban készült mint a fenti, tehát március 24-én. Pont előtte való este vonult át egy hidegfront kisebb havazással, amitől a hét évvel korábbi első cseh kucsmagomba keresés igencsak télies hangulatban zajlott le. Ekkor még túl kicsik voltak, és én egyet sem szedtem fel, csak ezt a fotót készítettem mint dokumentációt. Türelmes voltam, és vártam. Tudtam, hogy a berobbanó meleg időben a kellő nedvesség hatására gyorsan megnőnek. Hat nappal később kényelmesen annyit szedtem, amennyi nekem kellett a szezonnyitó kucsmagombás étel elkészítéséhez.
Ezért is intettelek titeket türelemre két héttel korábban, hogy nem kell rohanni és összetaposni a lakcímeket, csak a jobb időre kell várni és minden jól fog alakulni. Pont így lett, jöttek jó esők és meleg nappalok, és mostanra több lakcímen maxi méretűre nőttek.
Ha van egy nyárfásban cseh kucsmagomba, előbb-utóbb megtaláljátok. Nem kell sepregetni! Ha egyet sem látok, másik nyárfást keressetek fel. 
2023. március 12-én, tehát a szezonja elején készített fotóm. Látod a termőtest süvegjének a csúcsát a nyárfa avar közül kikandikálni? Én ezt figyelem, ahelyett, hogy sepregetnék eszetlen kódis módjára. Az avar védi a nedves talajt. Mikroklímát biztosít. Megbontani a reménybeli zsákmányt védelmező avartakarót öntökön rúgás, hogy erősebb kifejezéssel éljek. Egyes tudatlan/mohó emberek képesek saját maguknak is ártani eszetlen türelmetlenségükben. Pedig a 2018. március 24.-március 30. közti változás jól jelzi, hogy a türelem kifizetődő. Bár 2018. március 30-án nem készítettem kosárfotót, de a szezonjának zárásakor lefotóztam a pompás zsákmányt.
Hét éve április 8-án mentem ki utoljára csehezni a kis nyárfa-ligetembe. A tökéletes időjárás hatására a liget legmélyebb pontján, ami lassabban száradt ki, így később is indultak növekedésnek a kucsmagombák, gyönyörű példányokat gyűjtöttem, amikre már nem számítottam április elején. Hibátlanok, vagyis ruganyos állagúak, és teljesen frissek voltak a nagy méretük* ellenére. 
Fontos, hogy a termőtestek frissek legyenek és sehol se legyen belsejükben narancssárga foltok! Az idős cseh kucsmagomba még alaposan átsütve (és előfőzve) is okozhat gyomorpanaszokat. 2017-ben egy közös főzőcskén, aki kétszer szedett és evett a csehes ételből, annak bizony pár órával később volt rosszulléte. Én azóta vagyok óvatos ezzel a fajjal. A 2018-as zsákmányt elajándékoztam. 

*
A nagyobb kucsmagombákat érdemes töltött gombának elkészíteni. 2017-ben egy közös főzőcskén a süvegekbe leforrázásuk és lecsöpögtetésük után aszalt szilvát tettem, begöngyöltem vékonyra szelt húsos szalonnába és tepsiben átsütöttem. Ez volt az az étel, ami később a gondot okozta azoknak, akik sokat ettek belőle. Sajnos 2017-ben már közel se voltak frissek azok a nagy termőtestek, és a gondosságom ellenére a dupla adagjuk panaszokat okozott. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése