Esős nap

Egy magassági hidegcsepp kavarog felettünk és nemcsak a levegőt hűtötte le, hanem esőt is készít, amire igencsak nagy szükségünk volt, lásd a meteorológiai szolgálat agrometeorológiai aloldaláról lementett térképeket.
A barackvirágos fotót frissen készítettem a kertben. A reménybeli ízletes barackok a szemem láttára illannak el az időjárás hatására, de az a helyzet állt elő, amikor mégis csak örülök az esőnek, mert március elejére aszály alakult ki. Lásd a barackvirágok alatti térképet. A jobb felső sarokban a harminc napos csapadékösszeg, 7 mm itt. Alatta a hasznosítható víztartalom százalékos arányban a felső 20 centis talajrétegben, 33% és alatta egy kis jó hír, mert egy méter mélyen azért van víztartalék, de ez is nagyon gyorsan csökkenésnek tud indulni, ha felülről nem érkezik még több égi áldás!
Sajnos a tájszintű kiszáradás egy állandó jelenség. Minden évben kritikus tényező Békés megyében, de már az egész Kárpát-medencében, a víz. Nagyon nagy tévedés, hogy víznagyhatalom vagyunk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése