Ugrás a fő tartalomra

Varázslatos szakkifejezések

Tizenkét napon át tartott a hőség riadó, 25-27 Celsius fok felett volt a napi középhőmérséklet. A városokban trópusi éjszakák voltak, mert a falak közé szorult a meleg és este az szállt ki az épületekből, amik nem tudtak lehűlni, hiszen nappal újra felhevültek. Itt a város külső részén legalább az éjszakák adtak egy kis enyheséget, de napfelkelte után gyorsan visszatért a forróság. Szörnyű látni, hogy több fa és cserje felső leveleit megperzselte a napsütés. Fás élőhelyeken is ujjnyi széles, mély repedések a talajban. Az aszály és az erős UV sugárzás meggyötörte a növényzetet, nemcsak mi szenvedtünk, emberek. Vajon, mi lehet a gombákkal? Mennyire károsodtak a forró talajban, mert a felső talajréteg itt-ott 30 Celsius fokig melegedett, és sehol se ment 25C alá. Ráadásnak a levegő páratartalma is alacsony volt, ami még inkább fokozta az aszály negatív hatásait. Pocsék időszakot zárt le a vasárnap este befutott hidegfront.
Ha az időjárás jelentésekben a következő szakkifejezéseket hallom, mindig fülig ér a mosolyom, mert esőt jelentenek: sekély ciklon, meleg nedves szállítószalag, magassági teknő és hidegcsepp, okklúziós front, illetve ha a front hullámot vett, ez utóbbi is jó jel.
Jelenleg egy hullámot vetetett hidegfront és meleg nedves szállítószalag együttes jelenléteként sekély ciklon alakult ki a térségünkben, melynek keskeny, ciklon karjai képesek itt-ott trópusi esőzést létrehozni. Lásd Budapest elöntését. A hidegfront lelassult a hullámvetés következtében így a ciklon meleg fronti része utolérte. Amikor a két front összefut, akkor jön létre a záródó (okklúziós) front, ami napokon át felhős-esős időt okoz. Egy ilyen front főnyeremény a gombászoknak. Persze ugyanilyen jó a mediterrán térségből feljövő sekély ciklon is, ami szintén sok esőt hoz. A magassági teknő és hidegcsepp azért örvendetes, mert mozgatják a légtömegeket, és felhőképződést indítanak be. A hab a tortán a meleg nedves szállítószalag, aminek nevében benne van, hogy nedves. Igen jelentős csapadékot képes okozni. Jelenleg a sekély ciklonunkra rátekeredett egy szállítószalag. A ciklon középpontja az ország keleti részén van és észak-keleten várható, hogy további csapadékot ad. Sajnos Békéscsabán csak felhős az ég, már nem esik. A kertben megnéztem a talajt, a felső 15-20 centi ázott át, alatta olyan száraz, hogy nem veszi fel a vizet. Beleöntöttem a gödörbe egy locsolónyi vizet és percekkel később sem szivárgott el. Nagyon sok esőre lenne szükségünk a talaj alapos átázásához. Ez az év szörnyű. Esőt!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…