Ugrás a fő tartalomra

Répasárga faiszap


A Cryptococcus macerans egy olyan bazídiumos gomba, ami élesztőszerű. (Nem rokona a mi kedves sütőélesztőnknek Saccharomyces cerevisiae.) Nézzük meg a sárga furcsaság rendszertani besorolását: rezgőgombafélék Tremellaceae család, kocsonyásgombák Tremellales rend, Incertae sedis* alosztály, Tremellomycetes osztály, Agaricomycotina** altörzs, Basidiomycota törzs, Fungi ország. Bizony, egy bazídiumos gomba, ami nem bonyolította túl az életét a fonalas szerveződéssel és egysejtű gombaként éli mindennapjait sarjadzással sokasodva. Imádja a növények cukros nedvét, így a fák nedvező sebeit lepi el, lelkesen falva a cukrokat. Főleg tavasszal figyelhető meg, például kivágott fák tuskóján, amit télen döntöttek le, és a gyökérzet még nem értesült a végzetes sérülésről, így nyomja a tartalék tápanyagokat a koronába, ami már nem létezik. A bőven folyó nedven baktériumok és a mohó élesztő jelenik meg. Ez utóbbi adja a fura "iszap" színét. Egyébként egy közismert színanyag van a gombácskában, ami a répában is megtalálható, a karotin. Tehát ne lepődj meg legközelebb, ha téli-tavaszi erdőben járva megpillantod a répasárga faiszapot. Most már ismered az okozóját.
Ez a kis gomba időnként rossz fát tesz a tűzre és ritkán agyhártyagyulladást okoz legyengült immunrendszerű emberekben. Szerencsére a gombaellenes szerek közül a fluconazol ártalmatlanítja. A Cryptococcus macerans mindenre elszántan védelmezi kedvenc táplálékát és a többi élesztőt mycocin termelésével tartja távol. Ez halálos vegyület a többiek számára.

* bizonytalan helyzetű
** Ebbe az altörzsbe tartoznak a közismert kalaposgombák is, pl.: kétspórás csiperke Agaricus bisporus.

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…