Ugrás a fő tartalomra

Őszre pólón fog virítani

Ez csak a vázlat, amit ceruzával rajzoltam, de valami alap kellett a grafikus húgomnak, aki majd szép grafikát készít belőle. Igen, ilyen színes és vidám lesz a Viharsarki gombászok leendő baráti körének a logója. Mire beindul az őszi szezon pólón fogjuk hordani. Lesz a színes verzió (profi vektoros grafikát képzelj el) és fekete-fehér is.
Az alap motívuma a szaladó gomba, ami egy dilis eszmefuttatás eredménye. A barátommal beszélgettünk a gombászatról, hogy mennyire békés tevékenység (ha éppen nem kapott el a gépszíj és rohangálok ide-oda) a vadászathoz mérten. Mennyire jó, hogy a gombák termőtestei passzívak és nem mozognak. Micsoda evolúciós ugrás lenne az érintésre felpattanó és spórát szóró termőtest! Mennyivel izgalmasabb lenne a gombászat, a kosár és kés mellé még hálót is kellene vinni, hogy elkapjuk a pattogó termőtesteket. Jót nevettünk a dilis ötleten, amiből létrejött a szaladó gomba.
A vargányák hagyományos gomba formáját választottam, és a tinóruk közül hatot. Az élen a zászlót tartó gomba a vörösbarna vargánya, utána fut az ízletes vargánya, a harmadik hegyvidéki faj a farkastinóru, a szürke kalapú-sárga tönkű gyökeres tinóru már a síkvidék, az Alföld tinóruit vezeti, így a változékony tinórut és a sátántinórut, ami a kosarat viszi. A gombák megválasztásával igyekeztem megjeleníteni a két nagy tájat, ahol gombászunk.
A kék zászló a folyókra utal. A Körös-Maros köze élővilága az Erdélyi-szigethegységből érkező folyóknak köszönheti gazdagságát. A gombák a kocsányos tölgytől futnak a lucfenyő felé, előbbi a síkvidéket, utóbbi a hegyvidéket jelképezi. 
Egy logóba sok mindent belezsúfoltam, mert én már csak így szeretem a dolgokat és az életet, minél többet a jóból.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …