Három évszak találkozása a gombavizsgálóban

Az év tizenegyedik hetén, a 73. nap kellemes meglepetést adott nekem a gombavizsgálóban. Négy gombásztársam öt gombafaj termőtesteit hozta el, amikből elkértem pár bemutató példányt, így jött össze a csendélet, amin lilatönkű pereszkét, májusi pereszkét, déli tőkegombát, kétspórás csiperkét és pusztai kucsmagombát láthatsz, avagy őszi, tavaszi, nyári gombákat.
Az öt közül a déli tőkegomba a leghosszabb termőidejű, ugyanis amint elég meleg van számára és nedves a fa (különösen kedveli a nyárfát), amiben tenyészik, nyomban teremni kezd és hónapról hónapra esők után ismétli a termőhullámát, amíg utolsó termőtestei el nem fagynak. A meghosszabbodott termőideje és észak felé terjedése a mediterrán térségből a klímaváltozás egyik gombás jele.
Nagyon örültem a friss termőtesteknek, és az örömömet növelte, hogy a délután során kisebb felhőmező adott esőt. Sajnos a tájkiszáradás és a szeles napok miatt megdöbbentően alacsony a levegő páratartalma, sokszor megy 50% vagy 30% alá, és csak a reggeli órákban ideálisan magas a gombák számára, vagyis 80% feletti. Ezért érdemesebb kora reggel körbenézni a gomba-lakcímeiden, mert délutánra sok termőtest összefonnyad.
Az év 11. hetén Békés megyében érdemes gombászni, mert pozitív meglepetések érhetik a gombászt.

Ui.: A kullancsok ellen védekezzél, mert nagyon sok van belőlük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése