Ugrás a fő tartalomra

Városlakó galambgomba

A galambgomba Russula sp. a szoborsétány egyik gyertyán Carpinus betulus fájának gombapartnere. Tudtommal, csak itt él a belvárosban, rokonaival sehol máshol nem találkoztam az utcákat járva, a fák alját figyelve. Az Árpád-sori jelenléte örvendetes, megjelenésekor picike erdei hangulatot teremt. Természetesen jóval nagyobb számban található pár kilométerrel távolabb, a városi kiserdőben, ami a jóval több fának köszönhetően erdősebb jellegű és a mikroklímája is sokkal jobb.
A szoborsétányon az élővízcsatorna biztosít többlet vizet a gyertyánoknak, amik igénylik a párásabb klímát. A gyertyán fontos kísérőfaja a tölgynek és bükknek több növénytársulásban, a második lombkoronaszintet alkotja. Az árnyékolást jól tűri. Például egyik névadó fafaja az alföldi gyertyános-tölgyesnek. Ez a növénytársulás nem igazán fordulhatott elő a Viharsarokban, mégsem tartom elképzelhetetlennek a gyertyán őshonosságát. A gombász szerencséjére jó partnere a gombáknak, szívesen társul a kedvenceinkkel.
Az Árpád-sor Munkácsy múzeumtól Halász csárdáig terjedő szakaszán a két kocsányos tölgyön Quercus robur kívül csak a gyertyánok jelentenek biztos pontot a gyökérkapcsolt gombáknak.

Az elkövetkező napos, enyhe napokon érdemes figyelni a fák alját, mert hamarosan a többi gyökérkapcsolt gomba is termőtesteket növeszt. Azonban fontos, mindent a szemnek, semmit a kéznek! Semmit se szedj fel és ne akard elfogyasztani! A gyertyánokkal szintén társult a gyilkos galóca Amanita phalloides, ami halálosan mérgező.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …