Ugrás a fő tartalomra

Helyzetjelentés

Kora délután kimentem a háztájiba, vagyis körülnéztem Pósteleken, hogy mi helyzet az egyik fontosabb fás élőhelyen, ami szinte tökéletes rezervátuma lenne a gombáknak, ha nem vágnák tarra az ültetvény részeket a tulajdonosaik. No, de pénz beszél, a természet hallgat, a gombász siránkozik. A töredék jelleg ellenére, a kicsi területen, a fák alatt bált rendeztek a gyökérkapcsolt gombák. A hosszú, száraz és forró időszak után, a 34. hét nagy esője tömegével bírta termőtest növesztésre a kedvenceinket. Sajnos a nyári idő azonnal visszatért 24.-én és száraz napok egyből lenullázták a korhadékbontókat. A talaj felső 5 centije száraz, repedezett, az avar csörgő száraz. A felszíni szárazság ellenére, hiszen a talajban bőven van nedvesség, (köszi, sekély ciklon), a fákkal társult gombák képesek a termőtest növesztésre. Persze láttam néhány korhadéklakót, négy fán élő és kettő talajlakó faj aszalódó termőtesteit. Egyedül a nyálkás gyökeresfülőke virgonckodott, és állt délcegen a tölgymaradványok tövében. Azonban a gyökérkapcsoltak, tinóruk, galambgombák, galócák és susulykák szinte szőnyegszerűen törtek elő a száraznak tűnő földből. Elképedve és elragadtatva sétáltam az egymásra torlódó termőtestek közt. A kezemben tartott tálcán egy kis részlete látható a szemkápráztató színkavalkádnak. Feltétlenül érdemes a hétvégét gombászattal tölteni. Sok munkája lesz a szakellenőr kollégáknak és én sem fogok unatkozni. 
Készítettem egy térképduót, hazánk domborzati térképére ráillesztettem fátyolként a metnet térképcentrumának egyik hasznos térképét, ami alapján nagyjából belőhető, hogy merre érdemes keresni a kedvenceinket. Ahol sötétkéket és lilát láttok, ott kiadós esők voltak a sekély ciklonból. Látható, hogy szülővárosom Békéscsaba és Gyula környéke, a gombászterepeim szintén jó sok esőt kaptak. Ennek köszönhető a lenyűgöző tobzódása a fákkal élő gombáknak. Szerencsénkre itt van az évszakváltó hidegfront és nyomában újabb sekély ciklon érkezik. Szombatra kiadós esőt adhat és végre a légnedvességgel sem lesz gond. A gombák az enyhébb, párásabb időt kedvelik, amikor a talaj nedvesség szintje is optimális számukra. Ezért van az, hogy a kiegyenlített időjárású ősz az éves gombaszezon csúcspontja. Bár a klímaváltozás hatására már az ősz sem az igazi, de reménykedjünk, hogy idén szép (esős és enyhe) lesz és sokáig futhatunk a kedvenceink után. Hol a gomba?

Megjegyzések

  1. örülök, hogy ide keveredtem. Messze nem vagyok gombaszakértő, de szeretem őket, nem csak enni! Ma láttam fiatal nagy döggombát / igy keveredtem ide, kontroll/ alighanem hánytató galambicát, gyönyörű taplót, valószínűleg lila pereszkét. Tavalyról ismerősöm egy májgomba, de idén nincs itthon. A Mátrában sétálok.

    VálaszTörlés
  2. örülök, hogy ide keveredtem. Messze nem vagyok gombaszakértő, de szeretem őket, nem csak enni! Ma láttam fiatal nagy döggombát / igy keveredtem ide, kontroll/ alighanem hánytató galambicát, gyönyörű taplót, valószínűleg lila pereszkét. Tavalyról ismerősöm egy májgomba, de idén nincs itthon. A Mátrában sétálok.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…