Ugrás a fő tartalomra

A megunhatatlan mesegomba

A légyölő galóca Amanita muscaria a vasárnapi túra során gyakran szemünk elé került, sok volt belőle. Gyönyörű, erős színe kiragyogott az erdő sötétzöldjéből és feledtette velünk az ég szürkeségét. Sajnos nincs étkezési értéke, idegrendszerünket összezavaró vegyületei miatt a mérgező gombák közé tartozik. Most tekintsünk el alternatív felhasználási módjától, hogy spirituális utazásra vitte a régi idők sámánjait. Nem érdemes kísérletezni. Kiszámíthatatlan, hogy mennyi a "jó adag" belőle.
Bár ritkán okoz halálos mérgezést, mégis halálosnak vélik sokan, és összekeverik a gyilkos galócával A. phalloides, ami egy szerényebb, zöldes-barnás színű gomba, és tényleg halálos. A légyölő galócának sokkal jobb a marketingje a piros-fehér színének köszönhetően, és népszerű dekorációs elem, szinte mindenki ismeri.
Meglepett, hogy szeptember végén még ekkora tömegben láthattam a hegyen, 1000 méter felett. Valószínűleg a sekély ciklon előtti meleg napok serkentették a termőtest növesztését.
A vargánya sem vonult vissza és a hónap eleje óta folyamatosan terem. Ez annak is köszönhető, hogy Biharfüred környékén sokan gyűjtik. A gomba szeretne ivaros úton szaporodni, növeszti a spóraszóró termőtesteit, amik folyton-folyvást "eltűnnek". Ezeket  kitartóan pótolja, míg jók a környezeti feltételek. A vargánya mint élőlény egy gigászi méretű gombafonál hálózat, ami a talajban rejtőzködik és több fával is kapcsolatban áll(hat). Tehát óriásokat ingerlünk a termőtesteik leszedésével, amit nem hagynak annyiban és csak azért is újakat növesztenek. Persze ez nem semmi munka! Nem tudom, hogy mennyire meríti ki a gombát a folyamatos "zsarolás".
A légyölő galóca szintén a fákkal együtt élő "láthatatlan óriás". Az erősen savanyú talajú erdők lakója. Pont azt kedveli, amit a vargánya. Ezért sokszor egymáshoz közel jelennek meg a termőtesteik. Egyik gombász szabályom, "ahol légyölő galóca van, ott kell lennie ízletes vargányának." Általában igaz a szabály, csak a vargányát sokkal nehezebb észrevenni. Tehát figyelmesen járj a légyölő galócák környékén, mert nagy valószínűséggel lesz a közelében vargánya.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…