A megunhatatlan mesegomba

A légyölő galóca Amanita muscaria a vasárnapi túra során gyakran szemünk elé került, sok volt belőle. Gyönyörű, erős színe kiragyogott az erdő sötétzöldjéből és feledtette velünk az ég szürkeségét. Sajnos nincs étkezési értéke, idegrendszerünket összezavaró vegyületei miatt a mérgező gombák közé tartozik. Most tekintsünk el alternatív felhasználási módjától, hogy spirituális utazásra vitte a régi idők sámánjait. Nem érdemes kísérletezni. Kiszámíthatatlan, hogy mennyi a "jó adag" belőle.
Bár ritkán okoz halálos mérgezést, mégis halálosnak vélik sokan, és összekeverik a gyilkos galócával A. phalloides, ami egy szerényebb, zöldes-barnás színű gomba, és tényleg halálos. A légyölő galócának sokkal jobb a marketingje a piros-fehér színének köszönhetően, és népszerű dekorációs elem, szinte mindenki ismeri.
Meglepett, hogy szeptember végén még ekkora tömegben láthattam a hegyen, 1000 méter felett. Valószínűleg a sekély ciklon előtti meleg napok serkentették a termőtest növesztését.
A vargánya sem vonult vissza és a hónap eleje óta folyamatosan terem. Ez annak is köszönhető, hogy Biharfüred környékén sokan gyűjtik. A gomba szeretne ivaros úton szaporodni, növeszti a spóraszóró termőtesteit, amik folyton-folyvást "eltűnnek". Ezeket  kitartóan pótolja, míg jók a környezeti feltételek. A vargánya mint élőlény egy gigászi méretű gombafonál hálózat, ami a talajban rejtőzködik és több fával is kapcsolatban áll(hat). Tehát óriásokat ingerlünk a termőtesteik leszedésével, amit nem hagynak annyiban és csak azért is újakat növesztenek. Persze ez nem semmi munka! Nem tudom, hogy mennyire meríti ki a gombát a folyamatos "zsarolás".
A légyölő galóca szintén a fákkal együtt élő "láthatatlan óriás". Az erősen savanyú talajú erdők lakója. Pont azt kedveli, amit a vargánya. Ezért sokszor egymáshoz közel jelennek meg a termőtesteik. Egyik gombász szabályom, "ahol légyölő galóca van, ott kell lennie ízletes vargányának." Általában igaz a szabály, csak a vargányát sokkal nehezebb észrevenni. Tehát figyelmesen járj a légyölő galócák környékén, mert nagy valószínűséggel lesz a közelében vargánya.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése