Ugrás a fő tartalomra

Új fejléc és logó, mert itt az őszi szezon

A csütörtöki eső megihletett és az egyik ingyenes képszerkesztővel összeraktam a blogom új logóját. Aztán lecseréltem a fejlécet, szintén házi bütykölés, és a hátteret, amit blogspot készletéből választottam ki. Az élénk, világoszöld maradt a fő szín, mert jól esik a szemnek, így a léleknek is. Picit variáltam a jobb oldali modulsávon, ezt-azt kivettem, visszaraktam a rendszeres olvasókat és írtam köszöntőt is. Ideje volt, idén öt éves a blog. 
A logó szürkéskék háttéren fehér gombaforma, abban mosolygó ívű kocsányos tölgy hajtás és egy rózsaszín, jelképes szív. A háttér színe az esős időjárásra utal, amit kedvelnek a kedvenceink. A gombaforma az alap, és uralja a logót, a központi elem, azonban magába foglalja a szívet és az életet jelképező növényt is. A kocsányos tölgy a szülőföldemre utal, hiszen a legnemesebb őshonos fafajunk, és nagyon fontos partnere sokféle gombának. A szív utal a vonzalomra a gombák iránt és arra, hogy egészséges élelem a gomba és jót tesz testünknek-lelkünknek a természetjárás. A tölgyhajtás mosolygó íve a derűs bolondságra utal, ami elkapja az embert gombászat közben. Bizony, hogy jó az erdőt-mezőt járni és rálelni a gombákra. A sok íves vonal, lágy színek nőies jelleget adnak a logónak, ami nem véletlen, hiszen nő vagyok és a természetet is nőnek képzelem el. Ez egy kedves, játékra hívó logó. Csupa életöröm. Mondtam már, hogy imádom a gombákat és elolvadok az igazi erdőktől?

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …