Ugrás a fő tartalomra

Helyzetjelentés

A nyárfa-érdestinórukat Leccinum duriusculum a pósteleki nyárfa ültetvények művelési útjain szedtem. Nem a fák között voltak a termőtestek, hanem a földúton. Ez egy remek gomba, itt dél-keleten az egyik legjobb, amit érdemes gyűjteni és a kezdők is könnyedén felismerhetik. Azon nem kell meglepődni, hogy a húsa színeződik (rózsás pirosból szürkés feketébe) és a tönk tövében kékes-zöldes árnyalatú.
Amíg kemény a kalap, tehát nem puhult meg és a termőréteg is vékony, nem egy vastag "szivacs", addig finom és teljesen biztonsággal fogyasztható. Szerepel az árusítható gombák listáján, két kitétellel, csak a fiatal termőtestek árusíthatók és 20 perc főzést igényel. Főzés során szintén fekete lesz, de ez semmiben sem befolyásolja az élvezeti értékét. Kellemes ízű, enyhe vargánya aromája van.
Két rokona szintén árusítható: tölgyfa L. aurantiacum és a sötét L. pseudoscabrum. Előbbi a tölgyfákkal, utóbbi a gyertyánnal és a bükkel társul. Az érdestinóruk felismerését megkönnyíti, ha megnézed a fákat, amik alatt találtad. Nagyon ragaszkodnak a kedvenc fáikhoz. Az alföldi nyárfaültetvények lakója a nyárfa-érdestinóru. Van még egy rokona, ami kedveli a nyárfákat, de a vörössel L. albostipitatum, aminek barnáspiros a kalapja, még nem találkoztam helyben. Hegyvidéken rezgőnyárak alatt már láttam. A tölgyfa-érdestinóru szintén a vöröses kalapszínűek közé tartozik, de a tölgyfákat szereti és tönkjén barnásvörös szemcsék vannak. Öröm az érdestinóruk felfedezése. Van köztük ritka, védett faj is, a tarkahúsú L. variicolor, ami nyírfákkal társul. Hazánkban kevés a számára megfelelő élőhely, például láperdők. Eleve az élőhelye is védett. A védett élőhelyeken tilos a gombagyűjtés!
Itt a Viharsarokban nincs ősi, eredeti élőhely, mindent felszántottak, átalakítottak a felmenőink. A folyószabályozás egyszerre áldás és átok, mert a talajvízszint folyamatos csökkenése az aszályos időszakok hosszabbodásával karöltve lehetetlenné fogja tenni a nagyüzemi gazdálkodást. Hoppá, messzire kanyarodtam. Azonban folyton böki az oldalamat, miután jártam igazi erdőben, hogy mit vesztettünk és mi vár ránk.
A száraz és forró nyár után továbbra is változatos a gombahelyzet. A teljes üresség és gombabőség közt ingázhatunk. A háztáji helyeim a jobbak közé tartozik, mert p.: láttam nagy és piruló őzlábgomba tömeget, szerencsés gombásztársaim óriás pöfetegekkel "labdáznak", és én nyárfa-érdestinóruval, az Alföld vargányájával pakolom tele a mélyhűtőt.
A jó hír, hogy újabb sekély ciklon érkezik. A hét második felében hűvös, esős idő lesz. Jövő héten tökéletes élmény lesz a gombászat.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…