Ugrás a fő tartalomra

Tündérfejecskék

Hamarosan Szent György napja lesz, és ilyenkor az aktuális téma a Szent György gomba, ami a májusi pereszke Calocybe gambosa. Pár nap múlva kint lesz az idei cikkem róla. Előbb viszont bemutatom a rokonait, mert kevésbé ismertek.
A Calocybe nemzetség az álpereszkefélék családjába Lyophyllaceae tartozik. A nemzetség gombáinak latin és angol nevei utalnak a szépségükre: szép fejű, tündérfejecske, mert az általában kisméretű Calocybe pereszkék színpompásak.
A hússzínű C. carnea és sárga pereszke C. chrysenteron hazánkban ritka apróságok. Csalóka külsejük miatt számos tölcsérgomba fajjal téveszthetők össze, de ritkaságuk miatt szinte biztosan nem fogunk rájuk étkezési gombaként tekinteni.
A hússzínű pereszke a nitrogénben szegény, füves élőhelyeket kedveli. Általában erdőkön kívül nő. A napsütés kifakítja kalapját, a színét vesztett termőtest még nehezebben ismerhető fel. Kalapátmérője 1-5cm, sasszemű gombászok ideális célpontja. Szerencsére van egyedi tulajdonsága, ha megdörzsöljük, előtűnik fűre emlékeztető, erős illata. Ritkasága miatt csak bemutató példányt vegyünk fel belőle, ha szeretnénk másokkal is megismertetni.
A sárga pereszke talán még ritkább, a hálón is alig van információ róla. Keserű íze, kicsiny termete és ritkasága miatt nem ehető.
Mindketten szerepelnek a Gombaválogató sorozatban, a hússzínű pereszke a negyedik, a sárga pereszke a hetedik kötetben található meg. Érdemes beszerezni a teljes sorozatot, mert bemutatja hazánk nagygombáit.

Megjegyzés: A hússzínű pereszke és a sárga pereszke fotójának eredeti helyét a nevükre kattintva éred el.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …