Ugrás a fő tartalomra

Kettős életet élő, kétszínű szépség

Az aranysárga csészegomba Caloscypha fulgens nemzetsége és családja Caloscyphaceae, a csészegombák Pezizales rendjébe tartozik. A rend sok fontos és ismert tömlősgombát foglal magába: szarvasgombafélék Tuberaceae, kucsmagombafélék Morchellaceae, és az „igazi” csészegombafélék Pezizaceae családjaiba tartozó fajokat.
Az aranysárga csészegomba nemzetségének egyetlen faja. Egyedülálló az egyformának tűnő csésze alakú gombák közt, ugyanis a termőteste sérülésre, illetve öregedése során kékes-olajzöld színű lesz. A képen látható is, hogy a csészéi kétszínűek. Emiatt miniatűr, kivájt, nagydobosi sütőtökökre hasonlítanak. Ritkán „albínó” termőtestek is előfordulnak, amikből hiányzik a narancssárga pigment.
Eredeti hazája Amerika, a Csendes-óceán partvidékének észak-nyugati részén található fenyőerdők lakója. Megtalálható a Sziklás-hegységben is. Európába a fertőzött szitka-luc magokkal érkezett meg. Termőtestet növesztő életszakaszában ártalmatlan korhadékbontó. Márciustól júliusig lehet rálelni aranysárga, kékre színeződő csészéire.
Legmeglepőbb tulajdonsága, hogy kettős életet él, hajlamos penészgombaként viselkedni. Ilyenkor növényi kórokozó, a szitka-luc Picea sitchensis magvain élősködik. Csak a 60-as években fedezték fel, hogy a Geniculodendron pyrofirme nevű parazita gomba azonos az aranysárga csészegombával.
A kétszínű szépség hazánkban is megtalálható. Színeződő húsa segít megkülönböztetni a hasonló színű narancsvörös csészegombától
Aleuria aurantia, ami inkább őszi faj, de már júniustól terem.

Megjegyzés: A képet innen vettem.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …