A pusztai kucsmagomba Morchella steppicola kevésbé ismert mint ízletes nevű rokona. Ennek oka, hogy jövevény faj, és még nem volt ideje bekerülni a köztudatba. Természetesen a gombászok többsége tud róla. Sőt szerepel az árusítható gombák listáján, egy figyelmeztetéssel, hogy legalább húsz percig kell főzni, mert a kucsmagombák nyersen nem ehetők, és főzve is allergiás tüneteket okozhatnak az érzékenyeknél. Sajnos a pusztai ritkán szerezhető be piacokon. A kucsmagombák szeszélyes természete rá is jellemző, így sosem lehet tudni, hogy előjött vagy sem kedvenc élőhelyein. Szerencsére terjedőben van, ideális életfeltételeket talál például a sztyeppréteken. A nevében is benne van, hogy füves "puszták" gombája. Különösen kedveli a birkalegelőket. A rétek, mezők gombaflórája jóval szegényesebb mint az erdőké, így hobbi gombász szempontból örvendetes a pusztai kucsmagomba egyre gyakoribb felbukkanása. Tavaszi termőideje még vonzóbbá teszi. Gombász vélemények szerint jobb ízű, finomabb mint az ízletes kucsmagomba Morchella esculenta. Ezért egyre többen keresik, gyűjtik, és teszik el gombaínséges időkre. Minél többet olvasok róla, annál inkább kívánom, pláne, hogy ilyen receptek szítják az étvágyamat. Jó lenne rálelni, mert egészen más ízélményt adna mint a csiperke. Igaz, örülnék a rokonainak is.
Megjegyzés: A netről vett képet 2018. április 3-án sajátra cseréltem, mert végre megtaláltam a pusztai kucsmagombát Békés megyében.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése