Ugrás a fő tartalomra

Helyzetjelentés

Érdekes jelenség, hogy a talajtakarás terjedésével egyre többször bukkan fel a hegyes kucsmagomba Morchella conica a városokban. Meglepő látvány a kéregmulcs közt álldogáló gomba. Pedig egyszerű oka van a jelenlétének, szereti a korhadásnak indult fenyőkérget. Természetes élőhelye lomb- és fenyőerdők. Korhadékbontó mint a rokonai.
A kucsmagombák közös tulajdonsága, hogy az előző évben egy tápanyag raktározó micéliumot hoznak létre, ami a szklerócium. Ebből fejlődnek ki a következő tavasszal a termőtestek, ha kedvező az időjárás. Éppen ezért a kucsmagombák szeszélyesek. Bárhol felbukkanhatnak nagyobb mennyiségben, hogy aztán évekre eltűnjenek. Igazi kihívás a felkutatásuk és a gyűjtésük, mert szinte láthatatlanok, teljesen beleolvadnak a környezetükbe. Ha egyet találtunk, akkor körül kell nézni, mert több is lesz a közelében.
A képet az egyik gombásztársam, „Homerx” készítette április hetedikén. A Gombázós topicban számolt be a kucsmagomba találatáról, eredeti bejegyzése itt látható.
A hegyes kucsmagomba Morchella conica jó étkezési gomba, de nyersen ne együk, és legalább 20 percig főzzük. Első alkalommal egy kisebb adaggal együnk belőle, mert egyéni érzékenység előfordulhat. Ha viszont nem vagyunk allergiásak rá, akkor kitárul előttünk a gasztronómia egyik újabb területe, és belevethetjük magunkat a jobbnál jobb ételek elkészítésébe.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …