Helyzetjelentés

Érdekes jelenség, hogy a talajtakarás terjedésével egyre többször bukkan fel a hegyes kucsmagomba Morchella conica a városokban. Meglepő látvány a kéregmulcs közt álldogáló gomba. Pedig egyszerű oka van a jelenlétének, szereti a korhadásnak indult fenyőkérget. Természetes élőhelye lomb- és fenyőerdők. Korhadékbontó mint a rokonai.
A kucsmagombák közös tulajdonsága, hogy az előző évben egy tápanyag raktározó micéliumot hoznak létre, ami a szklerócium. Ebből fejlődnek ki a következő tavasszal a termőtestek, ha kedvező az időjárás. Éppen ezért a kucsmagombák szeszélyesek. Bárhol felbukkanhatnak nagyobb mennyiségben, hogy aztán évekre eltűnjenek. Igazi kihívás a felkutatásuk és a gyűjtésük, mert szinte láthatatlanok, teljesen beleolvadnak a környezetükbe. Ha egyet találtunk, akkor körül kell nézni, mert több is lesz a közelében.
A képet az egyik gombásztársam, „Homerx” készítette április hetedikén. A Gombázós topicban számolt be a kucsmagomba találatáról, eredeti bejegyzése itt látható.
A hegyes kucsmagomba Morchella conica jó étkezési gomba, de nyersen ne együk, és legalább 20 percig főzzük. Első alkalommal egy kisebb adaggal együnk belőle, mert egyéni érzékenység előfordulhat. Ha viszont nem vagyunk allergiásak rá, akkor kitárul előttünk a gasztronómia egyik újabb területe, és belevethetjük magunkat a jobbnál jobb ételek elkészítésébe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése