Ugrás a fő tartalomra

Fenyves sisakgomba vs. Ízletes tőkegomba

A fenyves sisakgomba Galerina marginata és az ízletes tőkegomba Kuehneromyces mutabilis összetévesztése kitehet minket egy amatoxin mérgezésnek, ha tőkegomba helyett sisakgombát ettünk. Sajnos a két faj nagyon hasonlít egymásra.
Az ízletes tőkegomba fűszeres illatú, kiváló ízű csemegegomba. Elsősorban korhadékbontó, de hajlamos megtámadni a legyengült lombos fákat és ilyenkor parazitaként viselkedik. Csoportosan növő termőtesteire áprilistól októberig lelhetünk rá lomberdőkben, de ritkán fenyőerdőkben is terem.
A fenyves sisakgomba neve utal rá, hogy a fenyők korhadó maradványain éldegél, de a természet fricskájaként időnként lombos fák korhadékán is megjelennek kicsi, barna termőtestei. Nincs erőteljes illata, inkább gyengén lisztszagú és lisztízű. Amatoxin tartalma miatt gyilkos galóca jellegű mérgezést okoz, ami akár halállal is végződhet.
Az élőhelyükön és az illatukon kívül fontosabb eltérés kettejük közt a tönk mintázottsága. Az ízletes tőkegomba gallérja alatt finom, elálló, barnás színű pikkelykék díszítik a tönkjét. A fenyves sisakgomba tönkjét a többé-kevésbé múlékony gallér alatt fehéres szálacskák borítják.
Mindkettő kalapja higrofán, vagyis nedvesen sötétebb színűek, szárazon világosabbak. Az ízletes tőkegomba kalapja a száradás során sokáig kétszínű, a kalapszél sötétebb. Teljesen kiszáradva mézsárga színű.
A fenyves sisakgomba kalapszéle áttetszően bordás.
Az ízletes tőkegomba valamivel nagyobb termőtesteket növeszt mint a fenyves sisakgomba.
Az ízletes tőkegomba gyűjtése során különösen legyünk körültekintők, és feltétlenül tönkjével együtt szedjük fel, hogy egészben tudjuk bemutatni a gomba szakellenőrnek.

Megjegyzés: A gombafotók eredetijét a gombák latin nevére kattintva nézheted meg.

Megjegyzések

  1. Kedves Andrea!

    Szerintem az egyik legfontosabb határozóbélyeg mégiscsak az, hogy az ízletes tőkegomba csoportosan nő, egy tőből, míg a fenyves sisakgomba, még ha közel is vannak a tövek tönkjei, egyesével nőnek.

    Üdv
    Ács T.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …