Ugrás a fő tartalomra

A hidegfront nyertese, a monília

Tavaly zavartalan napsütésben virágozhattak a gyümölcsfák. Egy éve készítettem a fotót a meggyvirágokról. Idén a másik időjárási helyzet következett be, vagyis veszteglő anticiklon helyett frontok vonulnak át és öntözik meg az országot. Ami a szántóknak áldás, az a gyümölcskerteknek átokverés, mert a Monilia laxa és Monilia fructigena a szeles, esős, hűvös időben viharos gyorsasággal terjed. A kinyílt virágok bibéjén át jutnak be a fákba, hogy éljenek és sokasodjanak. A Monilia laxa kizárólag a rózsafélékhez Rosaceae tartozó csonthéjasok kártevője: meggy, kajszibarack, cseresznye, őszibarack, alma, körte, illetve ezen növények kerti díszként tartott rokonain is élősködik. A Monilia fructigena megtámadja a mogyorót és a szőlőt is. A kertekben nincs gyakorlati jelentősége a megkülönböztetésüknek, mert egyszerre jönnek, így mindenképpen védekezni kell ellenük. Ha ragaszkodunk a természetkímélő módszerekhez, akkor virágzás előtt 1,5%-os, virágzás után 1%-os bordói lével alaposan mossuk le a fákat. A fák köré ültessünk tormát, és a torma leveléből készített főzettel permetezzünk hetente. Ha már megtörtént a fertőzés, a fertőzött ágakat az egészséges rész 10 centis darabjával vágjuk le és égessük el. Az összeszáradt gyümölcsmúmiákat, lehullott, moníliától fertőzött gyümölcsöket szintén semmisítsük meg, mert ezeken telel át. Lombhullás után még egyszer javasolt lemosni a fákat 2%-os bordói lével.
A monília fajok a tömlősgombák
Ascomycota törzsébe tartozó növényi kórokozók. Ritkán termőtestet is fejlesztenek, ami miniatűr csészegombára hasonlít.
A leggyakoribb kerti kórokozónk elleni hadakozás bizonyítja, hogy a kertészkedés egyáltalán nem egy habkönnyű kikapcsolódás, hanem hozzáértést, figyelmet igénylő munka.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …