Ugrás a fő tartalomra

Kucsmagombák

Ma a városban gombásztam. Kerestem az ízletes kucsmagombát, de még nem bújt elő. Ellenben a fattyú kucsmagomba gond nélkül meglett, hiszen egy ideje figyelem fejlődését az egyik lakótelepen. Tökéletesen megvan a panelházak közti zöld területen a kőrisek és egyéb fák alatt. Azért ez szokatlan lehet másnak, mert eredeti élőhelye a ligeterdő. Bár jobban belegondolva a város van a természetben és nem a természet a városban, még ha most ez nem is egyértelmű sokaknak.
Az őshonos fattyú begyűjtése után tettem még egy kísérletet a "hegyes" kucsmagomba megtalálására. Két hete figyelem a mulcsos ágyásokat. Ma spontán benéztem egyik közintézményünk udvarára, ahol még nem jártam kucsmagomba után kajtatva. Szimatot fogtam és bementem körülnézni. Egyből ott volt az orrom előtt a vágyott gomba.
Jó tudni, hogy a fenyőkéreg mulcson termő faj nem a hegyes Morchella deliciosa, hanem észak-amerikai rokona az M. importuna.

Itthon a termőtesteket kettévágtam, hogy látható legyen a fattyú tudományos nevének magyarázata M. semilibera, ami "félig szabad". Jól látható, hogy a süveg a felénél nőtt hozzá a tönkhöz, és széle szabadon lóg. A másik belsejében egy nagy üreg van. Mindkettő ízletes, de 20 perc hőhatást kapniuk kell, különben allergiás reakciót okozhatnak.
Vasárnap kora délután terepre megyek. A bőséges talajnedvességnek köszönhetően egészen jó a tavaszi szezon. Kár, hogy berobbant az afrikai meleg, mert azért ez még korai. Gyorsan tönkremennek a termőtestek. Ezért nincs egy nap lazítás sem. Futok a gombák után.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…