A tavaszi szezont a tömlősgombák közé tartozó kucsmagombák uralják, a gombászok nagy örömére. A Morchella nemzetség fajai kimondottan jó ízűek és az egy üregűek ideális alapanyagai a töltött gomba recepteknek. Fontos tudnivaló, hogy mind 20 perces, vagyis alapos hőhatást igényelnek.
A kucsmagombák mellett papsapkagombák és csészegombák képviselik a tömlősgombákat. Ezeknek nincs étkezési értéke, nem kerülnek tányérra. Azonban színesítik a tavaszi gombakínálatot, és hálás fotótémák.
A tömlősgombák törzsét, ha jéghegynek képzeljük el, a csúcsán helyezkednek el a most termő, feltűnő termőtestet növesztő fajok, és lent, a jóval nagyobb részt töltik meg az apróságok: élesztőgombák, penészgombák, növényi kórokozók, emberi patogének. Gyakorlatilag a tömlősgombák életünk fontos részei közvetve és közvetlenül is. Ezért beszélek róluk 18-án délután öt órától a könyvtár emeleti terében.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése