Ugrás a fő tartalomra

Helyzetjelentés

Az előrejelzés alapján némi bizonytalansággal ugyan, de kijelentem, hogy az időjárási helyzet megfordult és a tartós aszály véget ért. A mediterrán ciklonok egymás után fognak érkezni. Most hétvégén, hétfőn és csütörtökön is hazánk felé kanyarodik egy-egy délről, és reményeink szerint sok csapadékot hoznak magukkal. Kb. még 200mm eső hiányzik a talajból! A gombák csak azért tudtak előjönni, ahol esett egy kis eső vagy több is, mert ősszel kisebb a párolgás. Ennek köszönhetően, és a reggeli harmatot is hasznosítva, a kedvenceink őrült tempójú termőtest növesztésbe kezdtek. Ahol eddig semmi se volt, pár nap alatt gombaéden lett. Az országban többfelé vannak gombaoázisok, amibe betoppanva leesik az ember álla, hogy ez meg hogy... Az Őrség teljesen bedurrant, a fajgazdagság szívmelengető. Kíváncsi vagyok, hogy a hidegebb idővel megfordul-e a szokatlan helyzet, és a bükkösök helyett a tölgyesekben fognak előjönni a vargányák. A tartós aszály miatt csak speciális talajú tölgyesekben termett az ízletes. Októberben a legnyerőbb lelőhelyei a fenyővel elegyes bükkösök voltak.
Szerencsére a hideghullám átmeneti lesz. A szombati mediterrán ciklon hátoldalán fog bezúdulni az északi sarki zimankó, de hétfőn az újabb ciklon délről fog ránk tolni nedves meleget. A frontérzékenyek számára hullámvasutas napok jönnek. A gombáknak viszont tetszeni fog az időjárás megváltozása. Ha tartós lesz az enyhébb idő, sok csapadékkal kísérve, akár decemberig is teremhetnek. Természetesen a hideghullám kedvezni fog a kimondottan hidegtűrő őszi-téli fajoknak. Egy kis ízelítő a fajkínálatból:

tölcséres rókagomba Cantharellus tubeoformis
rozsdasárga tölcsérgomba Lepista inversa
sereges tölcsérgomba Clitocybe gibba
óriás tölcsérgomba 
Infundibulicybe geotropa 
szürke tölcsérgomba Clitocybe nebularis
lila pereszke Lepista nuda
lilatönkű pereszke Lepista personata
fenyő-pereszke Tricholoma myomyces
téli fülőke Flammulina velutipes
csoportos álpereszke Lyophyllum decastes
gyűrűs tuskógomba Armillaria mellea
húsbarna pénzecskegomba Laccaria laccata
fagyálló csigagomba Hygrophorus hypothejus
ízletes rizike Lactarius deliciosus
gyapjas tintagomba Coprinus comatus
késői laskagomba Pleurotus ostreatus
barna nemezestinóru Xerocomus badius
sárga gereben Hydnum repandum
közönséges petrezselyemgomba Hericium coralloides
fodros káposztagomba Sparassis crispa
júdásfülgomba Auricularia auricula-judae


Egyébként esős időben is lehet gombászni. Persze nem szakadó esőre gondolok, hanem szemerkélőre. Egy jó esőkabát és gumicsizma megvéd az elázástól.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …