A ragadós bocskorosgomba Volvopluteus gloiocephala a bocskorosgombák leggyakoribb faja hazánkban, rokonai az óriás V. bombycina és az élősdi V. surrecta
rokonai jóval ritkábbak. A tápanyagban gazdag talajú helyeket kedveli,
így mezőgazdasági területeken, emberi településeken, kertekben is rendre
felbukkan. Magányosan vagy seregesen jönnek elő a termőtestei.
Nemzetségének névadó tulajdonságát egyből észrevesszük, ha a gombát
óvatosan kiemeljük a talajból, tönkjének végén bocskor van.
A kalapja 6-14cm átmérőjű, nedvesen ragadós,
szürkésfehér színű, közepe gyakran sötétebb. A lemezei fiatalon
fehéresek, a spóráktól halvány rózsaszínűek lesznek, a tönköt nem
érintik. A húsa vizenyős, idősen kellemetlen szagú, rossz ízű. Ehető, de nem
érdemes gyűjteni. Kezdő gombász könnyen galócát szedhet fel helyette, ha
fás élőhelyen keresgéli a gombákat. Bár a színesedő lemezei, és a gallér hiánya segít megkülönböztetni a galócáktól és a selyemgombáktól, amiknek a kalapszéle bordás.
Trópusi rokonát, a csíkos bocskorosgombát V. volvacea nagyobb mennyiségben termesztik és konzerválják Ázsiában.
Megjegyzés: A képet innen vettem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése