Az
ánizsszagú fagomba Lentinellus cochleatus magyar nevében benne van a
legjobb tulajdonsága. Kellemes illatát az
ánizsaldehid adja, amit az ánizsról Pimpinella anisum neveztek el. Az ánizs gyakori fűszere a téli ételeknek, süteményeknek. Az időszakhoz illő recept a fűszeres sütőtök.
A fagomba megőrzi illatát szárítás után is, így
gombaporként fűszerezésre használható.
Felületesen hasonlít a laskagombákra Pleurotus
nemzetség, de tölcséres alakja, a hosszan bordás tönkre mélyen lefutó,
fűrészes élű lemezei, kisebb termete, és az ánizsillata alapján könnyen
azonosítható. A fotón tipikus termőtestei láthatók.
Az elhalt lombos fák
korhadékbontója. Nyártól késő őszig terem, inkább őszi faj. A talajban
rejtező gyökereket is lebontja, ilyenkor talajon élőnek tűnik. Kedveli a
nyirkos, párás helyeket. A sűrűbb erdőkben lelhetünk rá.
Kiegészítés: A
fagombának van egy szagtalan változata a var. inolens. Ezt nem kell felszedni. Csak az ánizsillatú termőtesteket tudjuk fűszerként használni.
Megjegyzés: A képet innen vettem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése