Fűszer a tuskón

Az ánizsszagú fagomba Lentinellus cochleatus magyar nevében benne van a legjobb tulajdonsága. Kellemes illatát az ánizsaldehid adja, amit az ánizsról Pimpinella anisum neveztek el. Az ánizs gyakori fűszere a téli ételeknek, süteményeknek. Az időszakhoz illő recept a fűszeres sütőtök.
A fagomba megőrzi illatát szárítás után is, így gombaporként fűszerezésre használható.
Felületesen hasonlít a laskagombákra Pleurotus nemzetség, de tölcséres alakja, a hosszan bordás tönkre mélyen lefutó, fűrészes élű lemezei, kisebb termete, és az ánizsillata alapján könnyen azonosítható. A fotón tipikus termőtestei láthatók.
Az elhalt lombos fák korhadékbontója. Nyártól késő őszig terem, inkább őszi faj. A talajban rejtező gyökereket is lebontja, ilyenkor talajon élőnek tűnik. Kedveli a nyirkos, párás helyeket. A sűrűbb erdőkben lelhetünk rá.

Kiegészítés:
A fagombának van egy szagtalan változata a var. inolens. Ezt nem kell felszedni. Csak az ánizsillatú termőtesteket tudjuk fűszerként használni.

Megjegyzés: A képet innen vettem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése