Ugrás a fő tartalomra

Gomba a kertben

A kerti tintagomba Coprinellus micaceus az egyik legközönségesebb gombánk. Az erősen korhadt faanyag a kedvenc táptalaja. Tuskókon, gyökérzeten tenyészik és fejleszti termőtesteit. Amikor a fűben rálelünk, akkor is valami faanyagon nőtt ki, amit eltakar a talaj. Termőközege miatt bárhol rálelhetünk az év fagymentes részében, vagyis áprilistól decemberig terem erdőkben, parkokban, városok egyéb zöld területein, és kertekben eső után. A mostani kissé nedvesebb időjárás máris előcsalogatta. A fotóm tegnapi, a város belterületén örökítettem meg. Általában nagyobb csoportokban jön elő. Csoportos megjelenése az egyik jellegzetessége. A másik, a csillámok a jobb oldali kalap tetején még éppen észrevehetők. A sűrűn álló lemezei fiatalon fehéresek, de gyorsan feketére színeződnek a sötétbarna-fekete spóráktól. Vékony tönkje üreges, gallérja nincs. Az érő termőtestek kalapja kiterül, széle felpöndörödhet, közben egészen fekete lesz, végül elfolyósodik, lebomlik. A rövid életű termőtesteket időben elcsípni nem könnyű, és nem igazán érdemes. Bár ehető gomba, de törékeny és nincs különösebb íze. Ráadásul az alkohol lebontását gátló vegyületet tartalmaz, amivel kellemetlen órákat szerezhet nekünk, ha ittunk rá alkoholt.
Mostanában tömegével jön elő mindenfelé, így a gombákban járatlan laikusok meglepve állnak előtte a kertjükben. Nem kell tartani a kerti tintagombától. Ártalmatlan korhadékbontó, aminek közvetett haszna van, humusszal gazdagítja a talajt.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…