Csiperkének álcázza magát

A fehér tarlógomba Leucoagaricus leucothites a füves élőhelyek gombája. Talajlakó korhadékbontóként esők után gyorsan megjelenik réteken, parkokban, és ősszel a tarlókon. Mostanában egyre több helyről kerül elő, és a kezdő gombászokat zavarba hozza. Első ránézésre, mivel egy szabvány kalapos gomba fehér színben, csiperkének tűnik.
Jó észben tartani, hogy a csiperkék lemezei fiatalon rózsaszínűek, idősen barnák, néha szinte feketék. Még az erdőszéli csiperke Agaricus arvensis kezdetben szürkésfehéres lemezei is a kalap kiterülése után gyorsan színesedni kezdenek és végül barnák lesznek.
A fehér tarlógomba lemezei csak éretten, idősen lesznek halvány rózsaszínűek, sokáig tiszta fehérek. Erről a tulajdonságáról a legkönnyebb felismerni, ha mezőn találtunk rá, és sehol egy fa kilométeres körben.
Tönkjén van gallér, ami fiatalon mozgatható; múlékony. A tönkjének alja gyakran széles, bunkó formájú. Nincs bocskora, ahogy a csiperkéknek sincs. Fehér húsa nem színeződik el. Spórapora fehér/rózsaszín.
A csiperkékkel való összetévesztése nem gond, de fák közelében együtt nőhet a galócákkal, amik gyökérkapcsolt gombák. Egy mező kellős közepén ritka tünemény lenne egy fehér galóca Amanita verna vagy a gyilkos galóca Amanita phalloides fehér színváltozata. Szerencsére a galócáknak feltűnő, de néha a talajban, avarban mélyen ülő bocskora van. Ezt mindig keressük meg.
A fehér tarlógomba közepes étkezési értékű gomba. A galócákkal való összetévesztése miatt nem javasolt a gyűjtése. Inkább a csiperkéket válaszd.

Megjegyzés: A képet innen vettem.

2 megjegyzés:

  1. Üdv! A kertemben a gyepen és egy kis fenyőfa alatt találtam - szerintem ezt a típust. A neten talált irodalomból a téveszthető gombákkal sehogy sem tudtam összevetni. A galóca bocskoros. A karcsú őzláb kalapja csúcsosabb. Ennek csiperke illata van, tényleg csak annyi, hogy fehérek a lemezei. Amit felvágtam már több órája barnulnak a lemezei. Szép gallérja van. Ahhoz hogy valaki összetévessze egy galócával nagyon együgyünek kell lennie - nem? A bocskoron túl a szaga is más. Esetleg van amivel könnyebben összetéveszthető? Képeket tettem a picasa-ra https://picasaweb.google.com/viktor6772/FeherTarlogomba?authuser=0&feat=directlink
    kösz a segítséget

    VálaszTörlés
  2. Szia!
    A fotók alapján nem vágnám rá egyből, hogy fehér tarlógombát találtál. Vannak egyéb Leucoagaricus, Macrolepiota, Lepiota fajok, amik megjelenhetnek kertünkben.
    Ha meg akarod enni, feltétlenül vidd el szakértőhöz az összes termőtestet, amiből ételt készítenél.

    VálaszTörlés