Rizikék, a tejelőgombák ászai

A galambgombafélék Russulaceae családjába két nagy nemzetség tartozik, a galambgombák Russula és a tejelőgombák Lactarius. Legfontosabb közös tulajdonságuk, hogy kemény húsok morzsalékony és pattanva törik. A lényeges eltérés, hogy a tejelőgombáknak tejnedve van, ami mindenféle szerves vegyület vizes keveréke.
Mindkét nemzetség fajai fákkal társulnak, gyökérkapcsolt gombák. Egyes fajoknál fontos határozójegy a fapartner.
A galambgombák népszerűbbek, mert színesek és köztük sok jó ehető gomba akad, míg a tejelőgombák többsége ehetetlenül csípős. Azonban van egy elit csoportjuk, aminek a fajait sokan kedvelik. Ezek a rizikék.


Az ízletes rizike Lactarius deliciosus neve utal jó ízére. A legjobb rizike és benne van a legtöbb gombász gomba top tízében. Bár hasonlít néhány sárgás-narancsos színű tejelőgombára, de kéttűs fenyőfa társai, narancssárga tejnedve, gödörkés tönkje segít felismerni. Jó gomba, de kicsit trükkös, mert a vizeletet vörösre színezi. Ez egy ártalmatlan jelenség.  
A lucfenyvesi rizike Lactarius deterrimus hasonlít az ízletesre, de ízben elmarad tőle, kesernyésebb, mert több keserű anyagot tartalmaz. A lucfenyő partnere megkönnyíti az azonosítását. Erdei és fekete fenyő alatt nem találjuk meg. Narancssárga tejnedve borvörösre színeződik. Kalapja már fiatalon zöldesen foltosodik. 
A vöröstejű rizike Lactarius sanguifluus az ízleteshez hasonlóan a kéttűs fenyők gombapartnere. Egy erdőben nőhet az ízletessel. A tejnedve alapján biztosan felismered, mert vérvörös színű. Megszáradva zöld lesz. Kalapja idősen zölden foltosodik. A rokonaihoz hasonlóan piacokon árusítható. 
A vörösödőtejű rizike Lactarius semisanguifluus szintén a kéttűs fenyőkkel társul. Kisebb termetű a többi rizikénél, kalapátmérője 3-8cm. A tejnedve narancsvörös, de pár perc alatt borvörösre változik. Ez segít az azonosításában. Kalapja és lemezei zöldesre, kékeszöldesre színeződnek. A zöld szín fura, csúfnak tűnhet, de ettől még jó étkezési gombák a rizikék.
A jegenyefenyő-rizike Lactarius salmonicolor hazánkban ritka faj, mivel fapartnere nem túl gyakori Magyarországon. A jegenyefenyőkkel elegyfaként erdeinkben, míg díszváltozataikkal parkokban, kertekben találkozhatunk. A jegenyefenyő-rizikét könnyű megkülönböztetni a többi rizikétől, mert idősen sincs rajta zöldes elszíneződés. 

Megjegyzés: Az ízletes rizike rajzát innen vettem. A többi gombafotó eredeti helyét eléred a nevekre kattintva.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése