A kék penész Penicillium roqueforti a
mikrogombák közt az egyik leghasznosabb segítőnk. Neki köszönhetjük az
ízletes, pikáns kék sajtokat, amiket évszázadok óta készít az ember a
segítségével. De nemcsak sajtkészítésre jó. Tevékeny mikroorganizmusként
az életfolyamatai során számos vegyületet előállíthat, amire nekünk
szükségünk lehet. Ilyenek az összetett cukrok, fehérjebontó enzimek, íz-
és illatanyagok, de antibiotikumot is tud termelni, hiszen
mikroorganizmusként a baktériumokkal kell vetélkednie. Muszáj megvédenie
magát a mini vetélytársakkal szemben.
Ha az ember minden igényét kielégíti, akkor pazar gasztronómiai élményben van része. A kék sajtok nagyon jók.
Kár, hogy a minőségi sajtok megfizethetetlenül drágák közép-európai
fizetésből. Ettől függetlenül jó nekünk, hogy hasznos munkásunk a kék
penész.
Megjegyzés: A képet innen vettem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése