Ugrás a fő tartalomra

Csengettyűk az erdőben

A tegnapi váratlan gombatalálat megihletett, így ma a csengettyűgombák Pluteus nemzetségéről írok. Kezdő gombászoknak sikerélményt nyújthatnak, mert nemzetség szinten könnyű felismerni a csengettyűgombákat.
Az elhalt fák maradványain jelennek meg a termőtesteik, törzseken, tuskókon, ágakon, de szeretik a fűrészport is. Korhadékbontók. Rendes kalaposgomba alakjuk van. A tönkjükön nincs gallér, bocskor. A világos lemezeik szabadon állnak, nem nőttek hozzá a tönkhöz. Ezt megfigyelheted a cikkhez mellékelt képen is. (Ha rákattintasz, felnagyítod.) Azonban itt egy közeli felvétel a jellegzetes tulajdonságról.
Fontos megfigyelni a lemezek helyzetét, mert a döggombák Entoloma szintén világos lemezű, rózsaszín spóraporos gombák, de nekik tönkhöz nőttek a lemezeik. Egyes döggombák alkatra is csengettyűgombásak. Bár a döggombák mind talajlakók, nem nőnek tuskókon, pontosabban még nincs tudomásom ilyen fajról. Egy példa, hogy mennyire "csalafinták" a gombák. A zöldesszürke döggomba Entoloma rhodopolium csoportja első ránézésre csengettyűgombás, azonban figyeld meg jól a lemezeket. Vedd észre, hogy tényleg(kép) a tönkhöz nőttek. Sejtésem szerint, ha kezdő gombász vagy, most nyugtalan lettél, mert "tyűha, de nagyon hasonlítanak egymásra a gombák"! Vannak ennél szívatósabb hasonlóságok is. Ezért kell odafigyelni minden részletre a gombák azonosítása során.
A barna csengettyűgomba Pluteus cervinus a nemzetsége típusfaja. Az egész országban gyakori, és nagy túlélő, amint a tegnap fellelt termőteste bizonyítja. Békés megyében a tartós aszály ellenére csak azért is előjött. Gyakran tömegesen jelennek meg a termőtestei. Sajnos nincs étkezési értéke, mert vagy íztelen, vagy retekízű. A bolti csiperkének sokkal jobb íze van.
A rokonait sem fogjuk hazavinni és megfőzni, mert egyik sem ízletes. Nincs köztük veszélyes faj, a mérgezők is inkább tudatzavaros mérgezést okoznak mint például a szürke csengettyűgomba Pluteus salicinus. A termőtestén szintén megfigyelhetők a szabadon álló lemezek.
A csengettyűgombák közt akad egy színpompás is, ami megérdemli tőlünk a természet csodája jelzőt. A tűzpiros csengettyűgomba Pluteus aurantiorugosus
ritka faj, de az egész mérsékelt övben megtalálható elhalt lombos fák anyagán. Kicsike, de ragyogó színeivel egyből felhívja magára a figyelmünket. Különösen hálás fotótéma.
A gombák csalafinta hasonlósága ellenére ne tartsunk a természet különceitől! Figyeljünk a részleteikre, így egyre több faj lesz jó ismerősünk.

Kiegészítés: A széleslemezű fülőke Megacollybia platyphylla a barna csengettyűgomba hasonmása. Azonban a spórapora fehér színű, így a fehéres lemezei nem színeződnek rózsaszínűre mint a csengettyűgombáé annak lazacrózsaszín spóráitól. A fülőke széles, ritkán álló lemezei a tönkhöz nőttek, vagy a tönk előtt felkanyarodók. A fehéres tönkjén nincsenek sötétebb szálak. Inkább a talajban lévő fakorhadékon nőnek a termőtestei. Egyedi tulajdonsága, hogy a tönkje alján vastag, fehéres micélium zsinórok vannak.

Megjegyzés: A képet innen vettem.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …