Ugrás a fő tartalomra

Elkezdődött

Február 18-án délelőtt tízkor elkezdődött az első elméleti képzés a megújított felsőfokú gombaismereti tanfolyamon. Egy próba tanfolyam már volt 2015-ben, ami sok tapasztalatot adott a szervezőknek. Ezek alapján készítették el a képzési tervet, amiben kevesebb faj és több mikroszkópos gyakorlat lesz. Persze így is lesz bőven "új" gomba, ami nem része a középfokú anyagának. A csapat zöme 40-50 éves gyakorlott gombász, de vannak fiatalabbak is. Jó páran frissen végzett szakellenőrök, tavaly vizsgáztak. Viszi őket a lendület, és milyen szerencsések, hogy folytathatják a felsőfokúval.
Most nem volt idő nagyobb csevegésre, mert mindenki az anyagra koncentrált. Én "csak" 4 oldalt írtam tele az A/4-es füzetemben. Az ismerkedést majd pótlom az első terepgyakorlaton, ami április második felében lesz, és a tömlősgombákat fogjuk vizsgálni. Egyébként sok az ismerős, de bőven vannak, akikkel még nem találkoztam.
Elméleti képzés pont egy hónap múlva lesz, amikor néhány fehér spórás nemzetséget veszünk. Ez érdekes, mert az Agaricales renden belül két család is említésre kerül a nemzetségek által. A mostanin szintén a kalaposgombákkal foglalkoztunk, egy nagy és két kisebb nemzetség került bemutatásra: Entoloma, Rhodocybe, Clitopilus. Ezek rózsaszín spórásak. A cikk végére rakok be gombákat a blogból, amiket érdemes megnézni.
A filogenetikai vizsgálatok alaposan felforgatták a régebbi, morfológiai jegyek alapján történő rendszerezést. Leginkább csak pislogtam mint ponty a szatyorban, amikor példákat mutatott be az oktató, Dima Bálint. A gombák hajlamosak szemre egyforma termőtesteket növeszteni, aztán a génjeik elárulják, hogy már a közös ős sem biztos, önálló fajokról van szó, amik saját nemzetséget érdemelnek. Az Entolomataceae családon belül is új nemzetségek jöttek létre. A nagy egységes rendszertan elfogadásától még messze vannak a tudósok, kutatók. Javában zajlik a munka. Az biztos, hogy a termőtest határozásra jó, de rokonsági kapcsolatok vizsgálatára nem.
Szerintem mindenki várja az újabb képzési napot, amikor újabb érdekességeket tudunk meg.


Nagy döggomba vs. szürke tölcsérgomba

Gomba gombának farkasa 2.
A sárga egyszarvú
Még egy tavaszi, ehető Entoloma
Egy csodabogár a gombák közt
Tövisaljagomba
A boldogság kék gombái 1.
A boldogság kék gombái 11.
Pereszkének álcázza magát
Tölcsérgombának álcázza magát

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…