Ugrás a fő tartalomra

Szavazz a fehér nyárra, mert gombákkal társul

A fehér nyár Populus alba az egyik fafaj, amire szavazni lehet az "év fája" versenyen.
Ez a verseny nem azonos az Ökotárséval. Az ottani szavazás már le is zárult és majd november 3-án tudjuk meg, hogy nyert vagy sem a Kasztói őstölgyes.
Az Országos Erdészeti Egyesület év fafaját kereső szavazásán november 8-ig lehet szavazni. A fehér nyár két kihívója a virágos kőris és a vadalma. Gombász szempontból egyik sem annyira fontos mint a fehér nyár. Természetes, hogy alföldi gombászként egyből rászavaztam és erre biztatom a gombásztársaimat is.
A blog egyik legnépszerűbb bejegyzése a Nyárfa és gombái, mert a fehér nyár ligeteiben télen-nyáron lehet ezt-azt találni. Könnyű fáját számos korhadékbontó kedveli és gyökereihez segítő gombák csatlakoznak. Március közepén már lehet gombászni az ártéri puhafás ligeterdőben, ahol karakterfaj a fehér nyár, és itten nő csapadékos tél után tömegével a cseh kucsmagomba. Májustól a kivágott tuskóin megjelenik a déli tőkegomba, eldőlt törzsein a rőt fagomba és sárga gévagomba tenyészik. Júniustól felbukkan alatta hű társa a nyárfa-érdestinóru. Egészen a hidegebb idő beálltáig többször is terem. Idén csak mostanában lassult le a termőhulláma, de még mindig találni fiatal termőtesteit. Késő ősszel a nyárfa ligetben téli fülőke és késői laskagomba is felbukkanhat.
A fotómon látható három öreg fehér nyár a Veszely csárdánál található. Nagyon szép példányok, a gyorsforgalmi útról is egyből észrevehetők. Valóban tájképi elemek.
Örülnék, ha a fehér nyár lenne 2017-ben az év fája. Ezért arra kérlek, hogy szavazz rá!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…