Egy ánizsillatú csiperke


Az erdőszéli csiperke Agaricus arvensis az egyik legfinomabb a nemzetségében. Termetes csiperke, kalap átmérője elérheti a 20 centit. A kalapja félgömb alakú, majd kiterül. Felülete gyakran finoman pelyhes. Közepén lehet sárgás árnyalat. (A "rossz" csiperkék füstös közepűek, szürke pikkelykékkel díszítettek.) Húsa belül nem sárgul! Fogdosás nyomán, lassan megsárgulhat kívül, ahol hozzáértünk. Fontosabb határozóbélyege, hogy a fiatal termőtestek lemezei piszkosfehérek, majd szürkés húsrózsásak lesznek, végül csokoládébarnák. Sosem élénk rózsaszínűek mint pl.: az ehető kerti csiperkének A. campestris vagy a mérgező karbolszagú csiperkének A. xanthodermus. Illata a szakirodalom leírása szerint keserűmandulára emlékeztet, de nekem inkább ánizsos. A lényeg, hogy finom illatú és jó ízű, valamint kiadós gomba. A fiatal gombák világos lemezei miatt odafigyeléssel gyűjtsd, ne kerüljön közé a gyilkos galóca fehér változata, vagy ne szedd fel a galócát erdőszéli csiperkeként.
A hasonmás gombák miatt erősen javasolt a piaci gomba-szakellenőrök felkeresése szedett gombáiddal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése