Ugrás a fő tartalomra

Helyzetjelentés

Az október két száraz hónap után az átlagosnál jóval csapadékosabb, így enyhült a szárazság, a talaj töltődik vízzel, a felső fél méter telített, de egy méteren még száraz. A gombahelyzet jelentősen javult szeptemberhez mérten. Sajnos az időjárás felemás, mert bár csapadékot bőven ad, de a meleget nagyon visszavette, hiányzik a tavalyi pozitív hőanomália, hideg a hónap vége. Ennek hatására a melegkedvelő fajok gyorsan visszavonulnak, pl.: galambgombák, tinóruk, galócák, de a nagy őzlábgomba sem bírja sokáig a hűvös napokat. Most van egy termőhulláma, ki kell használni. Lenyűgöző látvány a több tucatnyi óriási gomba egyetlen helyen.
A gyulai gombavizsgálóban lekapott kosárban másik őzlábgomba is látható, a karcsú M. mastoidea. Ennek hulláma gyakorlatilag lement, a hideg tönkreteszi a termőtesteit. Nagyobb termetű rokona jobban ellenáll a hűlő időnek.
A sok nedvesség hatására jól érzi magát a júdásfülgomba, de előjöttek rokonai a mirigygombák is, amiknek nincs étkezési értéke. Előbújt a szürke tölcsérgomba, a lilatönkű pereszke, az óriás tölcsérgomba, a gyűrűs tuskógomba, amik kimondottan őszi gombák. A hideg időt jelzi az egyre több késői laskagomba és téli fülőke is.
Hétvégén érdemes lesz terepre menni. Aztán a kezdő gombászok keressék fel a piaci gombavizsgálókat.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…