A fenyő-pereszke mérgező lenne?

A fenyő-pereszke Tricholoma myomyces a hazai szakirodalom alapján ehető-árusítható gomba. A késő őszi gombakínálatot erősítő, viszonylag könnyedén azonosítható és igen nagy mennyiségben gyűjthető kéttűs fenyők környékén. Néha tavasszal és nyár elején is előbújnak termőtestei. A Tricholoma nemzetségbe tartozik, akár csak az előző cikk főszereplője. Valahol a neten van egy tanulmány, amit most nem sikerült megtalálnom, aminek témája a fenyő-pereszke hatóanyagai. A tanulmány szerint a sárgászöld pereszke T. equestre rhabdomiolízist okozó vegyületei benne is megtalálhatók. Bár csekély mennyiségben. A tanulmány érdekes, de nem tudok mérgezési esetről, aminek okozója a fenyő-pereszke lett volna. Állítólag, a kucsmagomba Morchella spp. fajokban giromitrin van, csak jóval kisebb mennyiségben mint a papsapkagombákban Gyromitra spp. és Helvella spp.; a sárga gyűrűstinóruban Suillus grevillei meg olyan vegyületek vannak mint a begöngyöltszélű cölöpgombában Paxillus involutus, ami többszöri fogyasztás után okozhat súlyos/életveszélyes mérgezést.
Állítólag minden gomba ehető, de néhányuk csak egyszer. Kb. ez a kategória a fenyő-pereszke mint mérgező gomba. Kövessétek a hazai szakirodalom ajánlásait, és ne zöldüljetek be a sokféle információtól. Nincs ok a pánikra. Az élet nemi úton terjedő, 100%-os mortalitású betegség. Így is úgy is meghalunk és lottó ötös esélyével gombamérgezésben.


Kiegészítés: A vadon termő gombák gyűjtése alapismereteket kívánó tevékenység. Hibás azonosítás esetén a gombás étel könnyen az "utolsó vacsora" lehet. Csak szakértő vagy szakellenőr által megvizsgált és jónak ítélt termőtesteket edd meg! Ez nem játék, még ha időnként annak is tűnik.

3 megjegyzés:

  1. Koszonom a kozossegi oldalon tett megjegyszes kiegesziteset. Valoban igazad va ..."Az élet nemi úton terjedő, 100%-os mortalitású betegség. Így is úgy is meghalunk"... es akkor miert aggodjunk egy kis gombamergezesert :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A Kiegészítésben ott van a lényeg, és a lottó ötös esély nagyon kicsi, mondhatni valószerűtlenül. Egyébként nem a gombamérgezés a legijesztőbb számomra.

      Törlés
    2. Tul regota kovetlek, hogy ne ismerjem eme oldalad. Koszonom mindekepp hogy nem maradt csak megjegyzes szinten es tisztazni probaltad.

      Törlés