Ugrás a fő tartalomra

A fenyő-pereszke mérgező lenne?

A fenyő-pereszke Tricholoma myomyces a hazai szakirodalom alapján ehető-árusítható gomba. A késő őszi gombakínálatot erősítő, viszonylag könnyedén azonosítható és igen nagy mennyiségben gyűjthető kéttűs fenyők környékén. Néha tavasszal és nyár elején is előbújnak termőtestei. A Tricholoma nemzetségbe tartozik, akár csak az előző cikk főszereplője. Valahol a neten van egy tanulmány, amit most nem sikerült megtalálnom, aminek témája a fenyő-pereszke hatóanyagai. A tanulmány szerint a sárgászöld pereszke T. equestre rhabdomiolízist okozó vegyületei benne is megtalálhatók. Bár csekély mennyiségben. A tanulmány érdekes, de nem tudok mérgezési esetről, aminek okozója a fenyő-pereszke lett volna. Állítólag, a kucsmagomba Morchella spp. fajokban giromitrin van, csak jóval kisebb mennyiségben mint a papsapkagombákban Gyromitra spp. és Helvella spp.; a sárga gyűrűstinóruban Suillus grevillei meg olyan vegyületek vannak mint a begöngyöltszélű cölöpgombában Paxillus involutus, ami többszöri fogyasztás után okozhat súlyos/életveszélyes mérgezést.
Állítólag minden gomba ehető, de néhányuk csak egyszer. Kb. ez a kategória a fenyő-pereszke mint mérgező gomba. Kövessétek a hazai szakirodalom ajánlásait, és ne zöldüljetek be a sokféle információtól. Nincs ok a pánikra. Az élet nemi úton terjedő, 100%-os mortalitású betegség. Így is úgy is meghalunk és lottó ötös esélyével gombamérgezésben.


Kiegészítés: A vadon termő gombák gyűjtése alapismereteket kívánó tevékenység. Hibás azonosítás esetén a gombás étel könnyen az "utolsó vacsora" lehet. Csak szakértő vagy szakellenőr által megvizsgált és jónak ítélt termőtesteket edd meg! Ez nem játék, még ha időnként annak is tűnik.

Megjegyzések

 1. Koszonom a kozossegi oldalon tett megjegyszes kiegesziteset. Valoban igazad va ..."Az élet nemi úton terjedő, 100%-os mortalitású betegség. Így is úgy is meghalunk"... es akkor miert aggodjunk egy kis gombamergezesert :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A Kiegészítésben ott van a lényeg, és a lottó ötös esély nagyon kicsi, mondhatni valószerűtlenül. Egyébként nem a gombamérgezés a legijesztőbb számomra.

   Törlés
  2. Tul regota kovetlek, hogy ne ismerjem eme oldalad. Koszonom mindekepp hogy nem maradt csak megjegyzes szinten es tisztazni probaltad.

   Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…